Wednesday, October 29, 2008

2 SeTEngaH PaGi...



Dikeheningan malam , tampak sayup2 ..2 lembaga bergegas meniti batas2 sawah , sesekali diterangi kilauan cahya kilat yg mengiringi guruh & hujan lebat yg turun . Di kejauhan kelihatan beberapa lembaga lain...bergerak pantas ....bagai mengejar mereka ...
Di dalam.. beberapa org kesibukan dlm cemas ...ber..buat sesuatu ..
Di penjuru sana... 2 anak kecil sedang nyenyak tidor ... mungkin jauh di alam mimpi masing2.

"Nek minah dah sampai...(2x ) " terdengar suara seseorang .. entah siapa.
"Cepat nek... disini...disini.." terdengar suara2 lain..

Jam menunjuk 2.30pagi ...terdengarlah suara ..memanggil azan..!!! Azan..?? 2.30pagi???

Ku cuba melontarkan suara gemersikku bak buluh perindu mendendangkan melodi yang indah ..tp lalakan bayi pulak yg berkumandang ....kecoh lah... baby sapelah itu... potong stim jer.!!!

Takpelah bebudak apelah dia tahu ... Aku menghela nafas panjang tp sekali lagi... lalakan yg same yg ku dengar .. hampeh...lalakan aku rupenye....mcm ni x dapatlah aku nak tunjuk bakat aku... mcm mane nak masuk Af ni...

Arakian , bermulalah hidup aku.. dibelai & dimanja oleh mak abah , nenek , atuk ,moyang , mak2 & bapak2 sedara dan ramai lae... kiranye sume org syg kat aku lah.. aku kan kiut...

Arwah mak yg nak sgt anak pompuan ( atas aku 2 lelaki ) .. siap pakai kan aku baju ada skirt mase aku kecik2.... x taulah sebab dah terbeli..( famili aku bukannye org loaded .. ) atau mungkin ada petua org tua2 ...... hmmm.....
"Kalau anak no.3 ko ni jantan jugak , ko pakai kan baju ngan skirt jer sipah oi...kompem anak no.4 nanti pompuan ..." begitu lah agaknyer soksek org2 kampung dulu.....

Mungkin betul petua ni... sbb adik lepas aku... pompuan ..shadah namenye ... ni hah kat bawah mcm gangster rapper jer.. dua lg tu kadok & angah ...still available ...


Adik aku yg last ( tp dia bahasa kan diri dia ..akak..) pun pompuan....namenye shaira... nampaknyer macam betul2 berkesan petua tu.....

Cuma.... aku x pasti mase mak aku mengandungkan si Sera ni ....adakah.. adakah... adakah..... aku dipakai kan skirt lagi... aku umur 4-5 tahun mase tu... bayangkanlah.....boleh..??? agak2 korang sexy x aku bila pakai skirt.....argghh... aku pun ngeri.....
Seb baik x jadi X-dresser ... auw.... x sesuai...

Ari tu mase open haus umah rais/hadz/angah.. mlm harinyer...bbq utk famili & yg kire mcm famili ... sepupu2 kitorang dari melaka pun ade mari.. sepupu aku rata2 kamcheng punyer...walaupun aku minum aer laut bertahun2 terdahulu ...( keturunan lanun kena minum aer laut... makan garam x maen...)
Rajin dorang dtg jauh2 kan.....agaknye nak sambut deepavali sekali..... kah..kah..

Auntie aku ... nyah lijah ( datin dah skrg, dulu tukang jaga aku masa aku kecik2 ..) siap pakat2 dgn laling & yg lain buat besday suprise buat aku ( & kadok ) ... ada kek & lilin lae ...tengok ler.....
Susah bangat aku nak upload menatang video ni... laling cuba u try upload lak....boleh???

Yeh ..yeh...hari ni tanggal 29hb Oktober adalah ari besday aku... besday yg 29 utk kesekian kalinyer...ha..hah..ha..ha..

Syahdu nyer... x sangka aku dah bertambah tua... doa2 lah aku sihat walafiat , dipanjangkan umur & dimurahkan rezeki ... amin.

NaK nyanyi lah ... korang pun .. jemput2 lah nyanyi sama2 ..
HEPI BESDAY 2 ME... ( 2X )
HEPI BESDAY 2... B..ALANG...
HEPI BESDAY 2 ME...

video

kek nasi impit jer.. xde icing pun... jemput makan....

Friday, October 24, 2008

Alamak ....DitunDa SudaH.....

Oleh kerana bimbangkan kesihatan dan kesiuman ceera aka atam aka maktam yg mungkin akan meroyan sbb telah terpaksa mengisi minyak hari ini... Dato' Sharir Samad mengumumkan penundaan pengumuman penurunan harga2 barangan.. DAN minyak pun akan diturun .... mcm ni lah , harap2 bior baeekk punyer..

Ko x caye ??? tengok gambo ni.. ha..ha.. lariks...


Klu sesapa yg 10sen pasal hal ni korang meroyan kat ceera .... ha..ha...ha... x pasal2 kan.. tapi jgn ganas2 tau ..

Link dia pun ada kat tepi ni hah ..tekan jer... boleh upkan lg value nuffnang dier... yelah org nak kawen manyak pakai luit...

Thursday, October 23, 2008

HarGa TuRuN.???..... Ape Yg TuRuN ???

Dengar kabornye ada berita baik esok.. apa agaknye eh..??? klu x tengok berita atau baca surat khabar harus x tahu ni.. Dato' Sharir Samad kate ada pengumuman penurunan harga.. harga apa x pulak disebut..
Ade org cakap mcm2 benda akan turun harga.. barangan runcit terutamanye , ada kate tol turun . Mungkin minyak turun lg.. i like..tp harap rebet jgn dimansuhkan. untung ada rebet ni..
< Di Puspakom ..Piksa B1 ( khas ).. exclusif kete ni..only 1 in M'sia.. >


Harga minyak mentah dunia pd 22/10/08 kurang USD 70 setong . Tp minyak mentah yg dibeli sekarang hanya akan sampai ke petrol pum dlm 1 ke 3 bulan lg .. yelah nak kluar dr perut bumi ..kemudian hantar ke port , naik kapal, proses jd diesel, petrol dll.... kemudian baru hantar ke stesyen .. Ada timing difference...
Minyak yg kat pam skrg most likely dibeli sekurang2nye 1 bulan dahulu .. mase tu harga USD95 setong , klu x silap lah..

Apa2 pun kite tunggu lah malam esok .. minyak tu klu boleh hold on , mane lah tahu ..

Ha.. ceera aka atam ( dan korang2 yg rajin singgah kat sini ), alang dah advance notice eh.. jgn angin lak nanti ..


Ade koroje sikit .. soksek lg laen kali ...

Saturday, October 18, 2008

Oktober......

Adalah dimaklumkan bahawa hari ini 18hb Oktober 2008 bersamaan 18 Syawal adalah tarikh ulangtahun ke 2? En kadok @ ruff @ ruffrogg@farah atan@..... banyak nick dier .. seorang taukeh khemah yg berjaya .. Jiwa Generasi S/B is no.1 in Melaka beb..
SELAMAT HEPI BESDAY 2 U.. Semoga dapat awek yg sesuai dgn jiwa ko..apasal masih patah hati lg ker ???..Bizns pun bizns jugak...
Klu Pak Bek ( arwah datuk kitorang ) Raja..kau jd putera mahkota dah .. tp waris ta'ah pun .. ka.ka..ka..
Kita kan keturunan lanun Bugis ...Aku rampas kuasa kang .. Cheers bro... teh tarik jer..

Hari ini jugak hari ulang tahun pemergian Achik Leha ( my auntie) , mama Rais , Angah, Ayu & Am. Puan Saleha ni dulu Manager Sabah ( skrg Alliance ) Bank Pandan Indah...
Bulan ni jugak Pak Bek kembali kerahmatullah pada 20/10/86..
AlFatihah....

Oktober jugak besday org2 lain .. K.Long aka Darlina .. belated hepi besdaylah ye.. dia baru dapat 1st born bulan Ogos bersama Neil ( omputih ni.. dah masuk Islam lama dah... ).

Dan yg paling penting pada hujung bulan ...29 hb ... ( two nine ).. adalah BESDAY AKU... korang x berhajat bagi hadiah ke sempena besday aku yg ke29 buat kali ke ???? ... ha.. ha..

Wednesday, October 15, 2008

Minyak Turun Harga!! HOreY!!!

Dgn ini saya sebagai pemegang mohor raja2 dan setelah diperkenankan oleh YDPA mengistiharkan bahawa esok..... Mcm sambut rayalah pulak ..
Tapi kalau penurunan harga minyak dibuat pada bersama hari raya alangkan best kan ..especially utk kite2 yg balik kg yg jauh nun...... saye Melaka dokat je.. ( tp kampung saya telah dijajah oleh laling saya ..si BM tu. Dia kate kg dia lah pulak.. wah..aku dah xde kg...hu..hu.hu )
Aku cadang nak jajah kg dier kat toronto tu lak..
Harga petrol turun esok ( 15/10/08 ) 15sen/ltr ..horey..horey. Tentu korang pun hepi kan .. ada xtra fulus utk sooping mooping. Atau ... sep sikit sebab dah berhabis beraya sakan . X lah asyik nak layan maggi & yg sewaktu dgn nye .. Tengah bulan lak tu.. Apa apa pun kita patut bersyukur ..
Biasa lah skrg ni bile harga turun .. maka otomatik org delay beli minyak.. Tengok tu kosong je stesyen minyak ni. besok penuh lah balik.. Teringat pulak masa minyak naik ke RM2.70 hari tu.. jalan ke stesyen2 minyak satu Malaysia jadi parking lot.. Terperangkap aku mase tu ...
Tengok tu ada sejibik jer kete... itu pun gue rasekan tokey tu yg letak kete die sendiri .. jd pemanis ?? fung shui mah..
Korang perasan x klu pegi kedai2 , warong2 ataupun mase pegi param ..kekadang ada gerai yg xde org langsung. Sebaik sajer kita singgah.. tetiba jer ramai org datang nak beli same.. .
Tp kekadang aku rase aku mcm ada aura jer , setiap kali aku singgah mesti org datang kerumun .. Mungkin nak otograf aku kot .. jgn mare
Tukang jual kat kaki lima pun kekadang pakai taktik mcm ni bila biznes slow . geng dia akan mai & memuji2 produk dia .. bukan semua ok .. tapi kenalah prihatin & hati hati... gue cakap mesti kena percaya beb.. Gue lebih dulu tertelan ayaq laut dr korang...
Stesyen ni lg sedih.. xde kete langsung..
Oops stesyen ditutup sudah... utk kerja2 pengubahsuaian katenyer...
Kat sini lak ade banyak sikit kete.. ini mesti sbb x dengar berita.. asyik dgr lagu CD , MP3 etc.. ataupun lampu minyak dah berkelip2.. Aku dlm kategori kedua lah terpaksa top up sikit takut kena parking atas jalan..

HARGA MINYAK PETROL MAHAL??? Ape kata survey..??
Walau pun harga petrol RM2.30/l esok ..opps hari nilah ( dah lepas midnite dah ) masih ada ramai yg kate gomen x patut sbb harga minyak masih mahal.. Betul ke mahal ni... aku tertanya2??? Lalu sepantas kilat ( amek semangat ..mase tu kul 7pm++, tengah hujan lebat , kilat sabung menyabung kat cheras ) aku pun meng'sms' soalan survey..... Soalannyer..

Brape avg kos petrol/month korang???


Sepantas kilat jugalah jawapan diterima ..walaupun ada sorang jawap.. sape ni ? Wrong no. lah pulak ...
Jawapan survey .. dgn izin ( korang izinkan...kan..kan.. )
> akak > RM320...bahagi dgn RM2.45/litre = 130.6 litre/month. Umah die jauh dr ofis..
> ceera & ara > RM250 = 102 litre/month
> vpadu > RM180 = 73.5 l/month ... Umah dokat jer .. jln kaki pun boleh..
> kadok > gen2 > RM 400.. tp skrg selalu pakai myvi>avg RM 180/month > 73.5 l/month

MAri KitE Kira actual kos / litre korang sebagai contoh ;

> Akak gunakan 130.6 l/sebulan , tapi dapat rebet RM625 setahun = RM 52.08 sebulan..
Oleh itu kos seliter akak = RM (320.00-52.08)/130.6 litre = RM2.05 / litre jer..
Esok.. opps pagi kang kos kurang 15sen >>> RM 1.90 jer .. less than RM1.92 yg dulu tu..
> ceera & ara > RM( 250-52.08 )/102 lt = RM 1.94 , esok RM1.79 jer
> V.padu & kadok > RM( 180-52.08)/73.5lt = RM 1.74 , esok RM 1.59 jer... wow MURAH NYER... kena belanja ni ,.......X pasal2 lak .. ha..ha..hee..hee..hu..hu..

kenapa lah gomen x explain betul2 kat rakyat.. asyik2 saje cakap ...ada rebet .. ada rebet .. ada rebet memanjang ...cubalah explain mcm ni tentu rakyat paham kan..
X PASAL2 FREE JER KENA KUTUK & PROTES PASAL MINYAK MAHAL ( 27,000,000 x ) bengap tul lah .. Kan ada MoF, ada Kementerian Penerangan ... Idea dah betul tp xde explaination & follow up.. Kan resonable harga tu.. tapi aku heran kenapa masih ramai yg komplen ... alahai...nak free kot .. pegilah gali & proses le sendiri ...
FORMULA ..klu nak kire
>
Senang jer formula .. ( A-B )/L = S tolak 15sen = kos seliter sebenar.
Ref : Kos bulanan sekarang (A) tolak rebet bulanan (B)}dibahagi dgn kegunaan bulanan ( L) = kos seliter semasa ( S ) . lepas tu tolak penurunan harga terkini ( 15sen ) = Kos seliter esok. Dah manyak kali diulang klu x paham x tahu lah ..Kan gue dah kate gue pandai kira2 .. ini kire kacang jer lah.. ( p/s . tengah makan kacang ni.. alah kueh raya yg goreng dgn tepong tu )
DULU : RM2.70
Masa petrol RM2.70/l ... Harga sbenar kos seliter ....
>Akak > [(RM2.70x130.6 lt)-RM52.08]/130.6 lt = RM2.30 . Ada 40sen xtra subsidi.
>Ceera/arah > [(RM2.70x102 lt)-RM52.08]/102 lt = RM2.19 /lt.
>Vp/kadok > [(RM2.70x73.5 lt)-RM52.08]/73.5 lt = RM1.99 /lt .

Kesimpulannyer ... ( skema sikit .. alah sikit jer .. )
a. Sbb x tahu atau x mahu xplain atau terlalu sibuk berpolitik & x fokus...buta2 gomen kena kutuk .. padahal actual kos/lt agak ok lah kan..
eg. Akak 10sen jer lebih dr yg diwarwarkan oleh DSAI . Klu ikut contoh ceera/arah/Vp/kadok lebih murah betul x??
Moral : Kite kena berilmu dan analytical...jgn hanya angguk2 semata ... klu x ingin diperkotak katik oleh org...( lebih2 org2 politik ni..)
b. Klu ader ibubape yg nak anak pandai kira mengira , sile tipon secretary saye. Tp kena nyanyi lagu tema cite kisah kaisara dulu ..>> 1,2 dan 3.. membaca dan mengira ..A ..B..C..D ..( something like that lor ) ha..ha.. anak2 saye suke lagu ni... td ada cite ni ...kul 10pm ...

TAPI YG GUE X PUAS HATI ...... KENAPE HARGA BARANG2 LAIN X TURUN SAME... DULU NAIK KATE SBB HARGA MINYAK NAIK ... KENAPA??? KENAPE?? APER LAH DORANG NI ...

tP bila dipikir2 ... dorang pun nak up income dorang jugak ...yelah klu dulu jual ikan RM1 sekati ( ada kira kati lg x ??? )...xkan selamanyer harga same ... bila nak baiki taraf hidup ..
Fenomena inflasi ttp akan ujud ..asalkan x jd mcm Zimbabwe sudah lah ( skrg bukan 5% - 6% tp dah 20juta% dah ). 20juta%???? ..ape itu???
Maksud nyer barangan yg setahun dulu $1 skrg dijual dgn harga $20juta..
Wow... Hebat kan saya ... ekonomi pun gue tahu beb...
Patut dilantik jd Finance Minister III aku nii.!!! ALAh boleh lah ..boleh lah...he..he..

Ooi kwn2 tolong letak tipon tu .. apahal nak tipon Tg Rambutan lak ni ..Aku main2 je...Apa lah... korang ni.... aku x giler lah ..betul .... Lariks

Sunday, October 12, 2008

Al-kisah Part 1 - Mari Pegi Sekolah


Balik kg hari tu aku jumpa gambo2 aku mase kecik2. So dgn semangat yg gigih dan berbekalkan kamera yg baru aku tahluki dr BM aku nak cite kisah aku. Atas ni gambo darjah 1. Foto hitam putih lg masa tu.. Sekolah Tranquerah English 1 (org Melaka wajib tau sekolah ni). Aku darjah 1B. Klu xde keje nak buat ...cuba lah carik aku yg comel ..mesti x leh punyer .. laling i pun konpius...ha..ha .. gambo pun pic from pic .. layan je lah

Disbbkan pandai tahap Einstien (betul ke aje ni ?) ..kini aku di darjah 2A. Masa dulu2 klas ikut abjab tahap ke'terrer'an .. Aku lak asyik peksa no 1 je... satu kg tetiba bervangga dgn aku.. ( yelah tu ...kate B.Mouth ) . Kg ku dulu x ramai org luaq , jd mostly kat kg tu sedara aku lah .. semuanya bau-bau bacang. Semua org kenal mengenali . Iye betul ... betul..
Contoh : klu aku nak curi2 makan/minum mase time posa mmg x boleh .. klu cuba2 nk beli soda kat kedai Ng Chim ( peruncit Cino kat kg aku mase kecik2 ni ).. nanti mesti kuar ayat ne ..Eh kau anak si Sipah kan.. kenapa x posa ..dr sesiapa pun yg ada kat kedai tu, termasuklah tuan punya kedai ... lepas tu satu kg tahu sepantas kilat . Bila tambah sikit ke'glamor'an makin lah susah.. org kg sebelah pun tegur sapa ... ha sbb itulah saya jd org yg baik2 dan sopan santun...
Agak nye sbb tu lah kg aku dipanggil Kg Bachang . Nak cari pokok buah bacang (mcm mangga, kuini ) punye le susah ... entah ada lae ke tidak skrg .
Cuba lah cariks aku ... Clue : Yg mcm malu2 tp nak cuba2 gediks n vogue... Alah cariks lah... cariks lah ... Ape? Nak hadiah ke ? Kita bole bincang2 , i no hal ..

Lepas 2 aku dihantar ke Sekolah yg Tinggi kat Melaka , bawah rancangan khas . Khas ? Khas utk apa eh.. ?? Biasa nye skrg ni klu ada ayat khas maknenye ada ala2 oku gitu.. Siap dapat RM25 sebulan lg .. patutnye lah.. tp mangkuk hayun mane lak dah sebat.. sampai kesudah aku x dapat RM tu . Klu dia minta maaf .. aku halalkan ...oK lah aku halalkan je lah ..
Gambo yg X clear tu mase aku 5Sc1.. Sebelum tu aku klas B / Sc2 je ..Tapi tiba2 aku pandai dlm kira mengira .. aku asyik bersukan je mase tu . Agaknye klu banyak bersukan kita boleh pandai mengira kot ..kena buat tesis ni...

Ini gambo masa lower six.. mase tu dah miang2 sikit ..xde lah sebenornye masa ni tengah ada aktiviti kat sekolah..kitaorang tengok dr atas, klas tingkat 1 lah.. aku jd monitor klas ( kena pedajal dgn kengkawan aku ..undian sebulat suara ). Lower 6 co-ed , so ada pompuan lah. Klu x silap itu ida,???& ros . mcm mane lupa ni .. mase nak upload td aku ingat.. ( Factor usia tu syg... BM )

Dan inilah antara pedajal2 aku .. Jafri ( dulu VP Celcom ) , Azmi & Karim ( hari tu kat IBM ) , Hanapiah ( Jepon -biznesman) Yg depan pulak aku tetiba lupe .. alahai faktor usia lah ni.. Dah lame x jumpa dorang ni .. Alah2 jejak kasih lah ni .. Masing2 dah berkeluarga dan sibuk dgn karier masing2.. So next gathering je lah ...

Saturday, October 11, 2008

Dulu & Sekarang

Akhirnye dapat i cilok camera yg dimonopoli oleh my laling . Gambo n cite raye dah dipublish oleh AlangBigMouth ..so i think i amek gambo dari gambo je lah utk soksek hari ni. Budget out sikitlah beb lepas raya.. x leh beli scanner ..pakai camera je lah sbb hp x nampak gambonye..

Sapelah bebudak dua org ni eks.. kecik2 dah pandai... bermanja2 lagi . korang kenai kah? x laen x bukan si zek-u & ayie .. dua yg terbongsu.. Comei & kiut..masa tulah. Gambor ni taun 1998 (agaknyelah ). Zek-u mmg sepet dr kecik .. agaknye ada baka jepang atau cino ni .. atau pun tertukar kat spital .. tapi ttp comel ..kan.. kan. .
Ayie mase ni alah2 manja dgn aku..sbb abg2 die mcm xnak kawan.. yelah budak kecik . Klu x terpaksa kawan dgn akak2 dier semata. Seb baik aku ada klu x silap haribulan jd lembut dia ni .. Bulu matanyer dah mula memanjang dan melentik .. haa ..x caye?? tanya akak2 dia .
Kalau x "anak sulung" VP camne eks.. X de lah beb main2 je . Sian dia ... jatuh saham dia nanti..
Tapi skrg siap pegi jamming sesama abg2nye saja...dah beso .. X pulak ajak aku same.. nak kena diorang ni..

Nah amek mae gambo raya famili Noh tahun 98 . x ramai sgt masa tu ..
>Kat belakang Akak & B.Ngah , AlangBM & B..alang.
>Tengah : VP, sepet & ayie (belakang) , Abah , Mak & Ajoi, Oda.
>Depan : Kak Cik & Ceera.
" Ko perasan x gambo ni mcm berseri2 ? Yo lah Kak cik ado !!!" kah..kah... siap aksi gediks & spek hitam lg . Ceera masih simpan2 aksi gediks nye .. Yg tua didulukan agaknyer.. sopan santun atam ni sebenornye ...
Seploh tahun kemudian ...makin ramai dah .Ajoi pun dah besar ..dah boleh kongsi seluar dgn mamanye... X lame nanti tambah lg.. ida oda kan pegnen .. tambah satu. Dec ni Atam kawen ..tambah ciput ...mungkin +++ lg lepas tu .. ye ke ??? Insyaallah...
Yg bunting gajah kat tepi tu sayalah..Bunting jenis ni x leh menambah ..
BM aka Laling i jaga makan i ( sebenornye kena paksa habiskan nasi, lauk etc .. klu x mulalah adegan " i masak x sedap ke syg ??? "sbb tu lah subur semacam je..ha.. ha. Cite benor ni...
lariks.....