Thursday, January 29, 2009

...Up ..or .. DowN ...

Tahun 2009 ni dijangka akan mencabar ... terutama nya dr segi ekonomi dunia yg seterusnya mungkin mengugat ekonomi Malaysia . Ngeri gak beb... tp x yah lah sy cite .. nnt ada yg nightmare ... Just hope x terlampau teruk ...

Dulu masa still studying x rase apapun .. yelah gomen kasi scholarship .. parent pun kasi gak .. Tapi bila dah kerja terasalah jugak ... especially masa asian crisis 97/98 .. yg mana sy rasa negara belum fully recover lg ... skrg... US sub-prime induced financial crisis aka credit crunch lak ...

Kita banyak bergantung kepada hasil petroleum negara . Dilapurkan .. 40% income negara ( dlm bentuk cukai, royalti etc . ) adalah petroleum based .
Bila harga crude oil tinggi ..cashflow pun ok ( not to be confused ngan cost pressures .. higher pump prices ) boleh buat fiscal planning utk ekonomi negara ... and conversely bila harga crude jatuh cashflow pun jadi hancus .. projek akan tergendala ..
klu ada yg mengharapkan harga minyak turun lagi ... lupakan saje ..

Kos pengeluaran minyak mentah berbeza dr satu negara ke negara yg lain .. Dilapurkan kos Kuwait ( USD 33/barrel ) , Arab Saudi sekitar USD 49-54 /barrel ( telaga minyak didarat )... Bahrain USD 75 -84 / barrel , Oman USD 77-78/barrel ( telaga di laut ).. source : cnbc.com . Harga semasa USD 42/barrel ... Jual minyak pun boleh ... RUGI ... sape sangka kan ???
Sape kata ada minyak ...negara kaya ...????

Palm oil prices jugak dah jatuh merudum ... dilapurkan export jatuh 24% akhir2 ini ...
Sebab ??? sy rasa camni ... berkurangnya permintaan ( less demand .. )
a. penurunan permintaan dari negara luar ..
b. polisi ' buy local produce first '. Ada negara yg memberi keutamaan pd barangan tempatan mereka sebagai gantian minyak sawit .. eg.. soy oil , sunflower oil etc.
Ini bagi mengekalkan peluang pekerjaan rakyat tempatan mereka .. dan politik negara masing2 ... tp perdagangan antarabangsa akan menurun ... dan ekonomi dunia akan stagnant ..
c. Credit crunch ... dgn berkurangan jumlah wang yg boleh dipinjamkan .. maka setengah pengimport dr luar mendapati sukar utk mendapat LC ( dan yg sewaktu dgn nye.. ) utk secured delivery ... malah ada khabar dimana barangan terpaksa di hantar balik ke Malaysia kerana pembayaran x dapat di buat (executed ) .. padahal kapal telah sampai di pelabuhan negara pengimpot ...

Lain2 hasil negara jugak merudum harga nya .. Yg resigned & balik kg bila harga getah melambung dulu ... masihkah terus menoreh lagi ???? Sian lak kat depa ...

Sektor pembuatan jugak bermasaalah ... penurunan demand , credit crunch etc .. mungkin akan menyebabkan banyak kilang yg akan ditutup... dan bertambahnya penggangur ...
Syarikat induk di luarnegara terpaksa melakukan sesuatu bagi menyelamatkan organisasi mereka .
Kita mmg x suka sebegini & jln yg paling mudah ialah menyalahkan kerajaan ..
Tp ini realiti nya ... ekonomi dunia ...sucks ...

Klu dilihat balik pada data2 ... sepatutnya .. world economic down cycle dah start berlaku pada 2006 lagi .. tapi dunia dikaburi oleh perkembangan pesat ekonomi emerging market dan .. terutama nya China & India ... jd bila the bubble bust & down cycle finally tiba .. kejatuhan nya lebih mendadak dan severe ..
X faham ??? Cuba ... analogi di bawah ni ...
Bayangkan anda berada ditingkat satu menaiki tangga ( ekonomi tengah berkembangan ) dan sedang berlaku kebakaran ( tanda2 masaalah ekonomi ) di bangunan .. tapi anda yakin api akan dipadamkan .. bila sampai ke tingkat atas ( ekonomi memuncak ) api makin besar dan akhirnya anda terpaksa lompat ke bawah ...
Klu lompat dari tingkat satu ... mungkin terkehel & luka2 sikit .. tapi klu lompat dari tingkat lebih atas .. mungkin ada yg patah & luka2 yg lebih teruk ..

Tapi sebagai seorang yg optimis ... sy rasa negara kita insyaalah x teruk sgt ... most likely ada small growth or contraction.. b4 recovery at 2nd half of 2009... insyaallah ..

Sy jangka gomen will have to do sesuatu utk address the situation ...
Sebenarnya bukan ahli politik yg pandai dlm hal ni ... yg penting agensi2 kerajaan seperti EPU , MoF , Treasury etc . yg wat .. short , mid , long term ... planning tuk negara ...
If pengurusan / pengarahan baik & x der ' internal sabotage ' negara kita will be ok ..

Sy ada faith in the agencies ....proven dah .... kasi pressure sikit kat depa ... hahahahaha ..

Tugas gomen ( x kire sape yg dipertanggungjawabkan ) adalah utk meneliti option yg ada dan mempertimbangkan recommendation dr agenci2 yg berkenaan ..
Kalau dibuat dgn betul ... insyaallah .. negara kita akan ok ..

.... Aku DaH ... SLiM ...

Kenapa ??? x percaya ..???
Apa ko ingat sy yg solid molid ni x mungkin akan slim kah ???
Betul ... betul dah slim dah ni ..... tak tipu ..

Mmg betul ......wallet ku telah slim .... kena wat sesuatu ni ...
Cam ne nak dapat side income ??? economy skrg x brape best ooh....

Klu sy busking kat pasar seni agak ada org dengar tak ????

Atau klu masuk AF7 ... klu menang boleh dapat banyak hadiah ... i like .. u don't like ???
dapat kontrak rakaman .. glamor nya sy nanti ..... see .. lum ape2 i dah gila glamor ..
tiba2 jer kan ..angan2 jer lah ... photoshot pun kena amek top half jer ...hahahaha...

Dah lah eh... nanti if lain yg slim (.. kalau... ok )... baru ada gambo ....

Wednesday, January 28, 2009

..AlaSaN kU ...

Eh eh.. tup tap tup tap dah tahun baru cina laks.. fuyoh magic tul ...
Ada kah yg rindu kat sy ... ??? cerita merapu pun ada yg rindu ke ..????
dah lebih seminggu dah blog bersawang ... seb baek xde labah2dlm alam cyber .... klu kena gigit ... harus jd spiderman laks.....

Nak cite ape erks ??? Kenapa sy cuti2 berblog ????

X de sbb sangat ..only ada manyak kerja yg nak dibuat pada satu masa .. omputih kata bizi...

Sy kasi alasan2 nyer ... boleh ..????

a. umah x siap ... jd sy fokuskan semangat lanun bugis .... sbb sy nak membengiskan diri nak marah2 kontraktor tu ...
b. anak2 dah start sekolah .. kena ulang alik dr cheras ke s.alam s19 pepagi buta . Bangun kul 5am ++ ..gerak lepas subuh sbb bas ajai ( dia skolah pagi ) kul 6:40am . Mmg lah boleh antar terus ke skolah ..tp nak biasa kan dorang naik bas .. kire mcm training lah ni ..

c. ajoi & ayin skolah ptg ...balik umah ( rais/hardz/angah ) kul 7pm . lepas masak2 & makan2 gerak balik Cheras .. sampai antara kul 11pm ke midnite .. letih oh .. sy sgt ngantuk .. sy yg drive .. x dapatlah nak curi2 tidor skejap .. kesian sy..


d. bizi melawat kedai2 kain , langsir , grill , kabinet , letrik , lampu , perabut etc .... banyak ohh.. terus jd konpius .. mane satu nak beli .... design lagi .. harganye lagi .. cam ne pun kena wat homework dulu .. ni BM nye kehendak ... hu hu ...
e. Pindah2 barang sikit2 .. pasang langsir ..bersih umah sampai early morning ..3-4 pg ..
Ada satu hari tu kitorang terpaksa amek EL sbb exhausted .. dua2 sekali .. see .. x sihat pun sama2 .. romantik tak ... hiks ..
f. kena wat budget & financial adjustments .. cashflow kena jaga ma ... klu x mesti kantoi.. keputusannyer ... terpaksalah BM harus tolong2 top up .. hehehe ...
dah umah sesama ... tetiba jer kan ..hahahaha ..

g. Sy pulak transfered ke division laen.. ekonomi camni terpaksa layan jer lah .. wat benda yg sy x berape tahu ... kena blajar from scratch .. cam zero to hero lah ni ....
Masih blajar lg ni ... mcm masuk kolej balik ...

h. Conclusion ... sy mentally & physically .. fatique lah beb ... hu..hu ... sian sy sekali lagi ...
Cukuplah alasan2 ni.. nanti nyampah laks ...
Silalah terima alasan2 ku ... boleh lah erks ... nama pun alasan ..

Tapi korang tetap syg kat sy kan ..... hahahahahaah

Monday, January 12, 2009

..Award LagiK...

Woo hoo ..dapat award lagiks ..kali ni dr sis edaya .. ekceli tahun lepas ni ...
Thank kiu .. sis ... sori eks lambat kuar.. atas sbb2 yg x dapat dielak kan ...

Kan saya dah kata .. saya ni cute ... loveable & huggable ... amek kesempatan tambah dua lagik.. mana lah tahu lepas ni dapat award cenggitu laks ...
For the time being .. sy settle for cute ...
Ape ??? yg kiut tu blog bukan sy ?? hu hu hu ..

Tapi ada laks syarat ... hmm.. uols tengok jer lah ... tp sbb sy yg tamak kan award jd sy layan jer lah ... hahahaha .. boleh ???

Peraturan untuk menerima award ini ialah:
1. Copy badge "2008 Cute's 3logger Award" di atas untuk diletakkan di blog anda.
2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag).
4. Anda perlu memilih 6 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.
5. Jangan lupa untuk melawat blog mereka dan meninggalkan komen yang menyatakan "anda telah di tag - sila layari blog saye untuk mendapatkan award anda". Terima kasih!

Jawapan soklan bocor ...

1. Dah copy dah .. lepas ni nak wat rak tuk tunjuk2 award lah ... hua hua hua ..
2. Yang kasi ni sis edaya ... belum brape kenal tapi cam gila2 sikit ..ahahahaks
3. 10 fakta / hobi ..
a. Musik ... dulu pernah angan2 jd rock star ... hahaha..
b. Sukan ... dulu aktif bersukan .. bola, bowling,badminton, snooker .. ape saje sukan pun sy layan ..betul ..kriket & lawn bowling pun sy pernah maen tau ..
c. Status ... dah kawin dgn BM
d. Adik beradik 5 org .. 3 lelaki .., 2 pompuan ... sy no.3
e. Anak buah ... 13 belah saya ... 13 belah BM ... balance kan ..
f. Sy & BM anak ke3 dan ada 3 org anak..
g. Saya nikah pada bulan 3 ( mac lah tu ok )
h. No. rumah sy sekarang no. 33 ..
i. Saya sungguh gemar tidor ... lebih2 klu tv temankan saya...
j. Tiada satu kenderaan pun yg didaftar atas nama saya ... jd sy x dapat rebet .. hu..hu..

Amacam ok tak jawapan2 sy ni ...

4. Sape lak sy nak hadiahkan award plus tag ni eh ...
a. tny
b. juelee
c. cik ara
d. ixora
e. munirah abd
f. jivebumz

5. Nak kena terjah blog ... hahahaa.. tunggu eks ..

P/s .. sy coti berblog beberapa hari lepas ni .. so klu sesiapa dah terima ... pass it on ok..

Wednesday, January 7, 2009

.. LivE .. Kg BachanG ..MeLakA ..

Hari ni saya rasa sedih ...
Setelah beberapa bulan sakit , nenek saya Hjh Jaliah binti Hj Ali telah kembali ke rahmatullah pada 6 Jan 2009 pada 11mlm . Beliau berumur 92 tahun ..
Jenazah telah selamat dikebumikan ... alhamdullilah ..
Semoga roh nya dirahmati Allah dan ditempatkan dikalangan mereka yg solehah ...amin .

Al-Fatihah .

Friday, January 2, 2009

...AwarDs ... LaGI & LaGi ....

Awards ni patutnye dah dipublish tahun lalu .. minggu lalu je lah .. tapi entah apasal sy terlupa nak wat schedule... hahaha ... tu lah pasal x de hapdet ..

PART 1
Award yg memula ni dihadiah kan oleh seroja ... thank u very2 much .... saya suka ..
Btw .. adik lelaki seroja ada di IJN tuk operation on 31/12/08 ... jantung berlubang ..sian ..
Sama2lah kita doakan agar semuanya selamat hendaknya... amin..


Saya pun nak panjangkan awards kat atas ni pada .... jeng ..jeng ..jeng...

1. anna star candy
2. az1ra
3. chunks
4. cik wanie ... kenapa x leh access blog u ni ???
5. cik vagg




PART 2
Award yg bawah ni pulak dari cik vaag .... ada gurl in bikini lagi ...woo hoo..


Ni lak dipanjangkan utk sape lak eh ??? nak kasi adik beradik nanti cam cronyism jer kan ...
So sy hadiahkan award ni pada ...
1. ummuhanis
2. casper (kongsi ngan chef atan tau.. )
3. illaz
4. lieya shayunk
5. luth textile

Ambil tau jgn x ambil .... sila wat ucapan penerimaan award cam menang oscar ok ..

..BaLadA SepI ...

Video ni dirakam secara curi2 oleh BM ... klu x ..tak tahu bila lah sy nak buat ... hahaha.. sbb sy segan lak nak buat .. & ...segan nak publish ..
tp dah di'tag' oleh az1ra so sy publish gak lah ye ...

Jgn lupa tinggal kan komen ( ala2 AF ) ok ... jgn malu2 ..
dan berikan undi anda ... x perlu sms ... x perlu mms.. atau pakai fixed line ..
klu suka lagu ni .... tekanlah nuffnang seploh kali ..
dan klu x suka ... tekan doploh kali ...
ingat undi ditangan anda .. ahahahaks

Saya ingin bertime kasih pada BM & ayin yg turut membantu sy menyumbangkan lagu ni....
Btw .. jgn betulkan tv .. pc/lappie anda ... video curi2 .. angle pun pelik sikit lah ...audio pun ala gitu2 jer ...( sy belajar bagi alasan2 dr laling i )...hihihi ... larikss...


BALADA SEPI

Kau yg pertama....mencuri hatiku
Walaupun ada ... mereka sebelum mu
Tak dapat ku nyatakan...tak dapat ku huraikan

Perasaan ...yg menghantui ...diri ini...


Apakah dapat...kau menerima
Diriku masuk... melangkah ke alam mu

Dan , dapat kah engkau ....membuka hati mu

Sekiranya ... kau tahu kisah ku..

Hari ku semakin cerah...namun mendung semakin kelabu

Hatiku yang bergelora ...tiada siapa yang tahu


Apakah ini .....yang ku cari cari
Atau pun hanya.... suatu illusi

Dan, apakah engkau... yang ku nanti nanti

Atau hanya.. permainan hati.. ini..


Hari ku semakin cerah...namun mendung semakin kelabu
Hatiku yang bergelora ...tiada siapa yang tahu


Rinduku padamu...sedalam lautan yang biru....tak bertepi

Bukan nya hanya..... balada sepi...

Kasihku padamu... hangat nya dan membakar diri... membara

Tanpa mu ...hidup ku tak bererti...lagi


Hari ku semakin cerah...namun mendung semakin kelabu

Hatiku yang bergelora ...tiada siapa yang tahu


video

Thursday, January 1, 2009

..2009 .. TaHun BarU...


SELAMAT TAHUN BARU 2009 .....


2008 dah jadi kenangan ... yang baik jadikan pengajaran ... yg buruk jadikan sempadan okey..

Azam tahun lepas pun x settle sume nye ... hahahaha ..biasalah kan .. Uols camner ??
Tapi xper... boleh sambung tahun 2009 ni lak ... & .. tahun2 seterusnye jika perlu ...hehehe..

Sy sedang shortlist targets for 2009 ni ... 'shortlist' yg ada ni ... panjang berjela .... cenggini mana boleh panggil shortlist ... banyak tul kelemahan dan kekurangan sy ni ... huhu ..

So apakah azam & target anda ?? kongsi lah sama sy .. boleh ???