Wednesday, October 15, 2008

Minyak Turun Harga!! HOreY!!!

Dgn ini saya sebagai pemegang mohor raja2 dan setelah diperkenankan oleh YDPA mengistiharkan bahawa esok..... Mcm sambut rayalah pulak ..
Tapi kalau penurunan harga minyak dibuat pada bersama hari raya alangkan best kan ..especially utk kite2 yg balik kg yg jauh nun...... saye Melaka dokat je.. ( tp kampung saya telah dijajah oleh laling saya ..si BM tu. Dia kate kg dia lah pulak.. wah..aku dah xde kg...hu..hu.hu )
Aku cadang nak jajah kg dier kat toronto tu lak..
Harga petrol turun esok ( 15/10/08 ) 15sen/ltr ..horey..horey. Tentu korang pun hepi kan .. ada xtra fulus utk sooping mooping. Atau ... sep sikit sebab dah berhabis beraya sakan . X lah asyik nak layan maggi & yg sewaktu dgn nye .. Tengah bulan lak tu.. Apa apa pun kita patut bersyukur ..
Biasa lah skrg ni bile harga turun .. maka otomatik org delay beli minyak.. Tengok tu kosong je stesyen minyak ni. besok penuh lah balik.. Teringat pulak masa minyak naik ke RM2.70 hari tu.. jalan ke stesyen2 minyak satu Malaysia jadi parking lot.. Terperangkap aku mase tu ...
Tengok tu ada sejibik jer kete... itu pun gue rasekan tokey tu yg letak kete die sendiri .. jd pemanis ?? fung shui mah..
Korang perasan x klu pegi kedai2 , warong2 ataupun mase pegi param ..kekadang ada gerai yg xde org langsung. Sebaik sajer kita singgah.. tetiba jer ramai org datang nak beli same.. .
Tp kekadang aku rase aku mcm ada aura jer , setiap kali aku singgah mesti org datang kerumun .. Mungkin nak otograf aku kot .. jgn mare
Tukang jual kat kaki lima pun kekadang pakai taktik mcm ni bila biznes slow . geng dia akan mai & memuji2 produk dia .. bukan semua ok .. tapi kenalah prihatin & hati hati... gue cakap mesti kena percaya beb.. Gue lebih dulu tertelan ayaq laut dr korang...
Stesyen ni lg sedih.. xde kete langsung..
Oops stesyen ditutup sudah... utk kerja2 pengubahsuaian katenyer...
Kat sini lak ade banyak sikit kete.. ini mesti sbb x dengar berita.. asyik dgr lagu CD , MP3 etc.. ataupun lampu minyak dah berkelip2.. Aku dlm kategori kedua lah terpaksa top up sikit takut kena parking atas jalan..

HARGA MINYAK PETROL MAHAL??? Ape kata survey..??
Walau pun harga petrol RM2.30/l esok ..opps hari nilah ( dah lepas midnite dah ) masih ada ramai yg kate gomen x patut sbb harga minyak masih mahal.. Betul ke mahal ni... aku tertanya2??? Lalu sepantas kilat ( amek semangat ..mase tu kul 7pm++, tengah hujan lebat , kilat sabung menyabung kat cheras ) aku pun meng'sms' soalan survey..... Soalannyer..

Brape avg kos petrol/month korang???


Sepantas kilat jugalah jawapan diterima ..walaupun ada sorang jawap.. sape ni ? Wrong no. lah pulak ...
Jawapan survey .. dgn izin ( korang izinkan...kan..kan.. )
> akak > RM320...bahagi dgn RM2.45/litre = 130.6 litre/month. Umah die jauh dr ofis..
> ceera & ara > RM250 = 102 litre/month
> vpadu > RM180 = 73.5 l/month ... Umah dokat jer .. jln kaki pun boleh..
> kadok > gen2 > RM 400.. tp skrg selalu pakai myvi>avg RM 180/month > 73.5 l/month

MAri KitE Kira actual kos / litre korang sebagai contoh ;

> Akak gunakan 130.6 l/sebulan , tapi dapat rebet RM625 setahun = RM 52.08 sebulan..
Oleh itu kos seliter akak = RM (320.00-52.08)/130.6 litre = RM2.05 / litre jer..
Esok.. opps pagi kang kos kurang 15sen >>> RM 1.90 jer .. less than RM1.92 yg dulu tu..
> ceera & ara > RM( 250-52.08 )/102 lt = RM 1.94 , esok RM1.79 jer
> V.padu & kadok > RM( 180-52.08)/73.5lt = RM 1.74 , esok RM 1.59 jer... wow MURAH NYER... kena belanja ni ,.......X pasal2 lak .. ha..ha..hee..hee..hu..hu..

kenapa lah gomen x explain betul2 kat rakyat.. asyik2 saje cakap ...ada rebet .. ada rebet .. ada rebet memanjang ...cubalah explain mcm ni tentu rakyat paham kan..
X PASAL2 FREE JER KENA KUTUK & PROTES PASAL MINYAK MAHAL ( 27,000,000 x ) bengap tul lah .. Kan ada MoF, ada Kementerian Penerangan ... Idea dah betul tp xde explaination & follow up.. Kan resonable harga tu.. tapi aku heran kenapa masih ramai yg komplen ... alahai...nak free kot .. pegilah gali & proses le sendiri ...
FORMULA ..klu nak kire
>
Senang jer formula .. ( A-B )/L = S tolak 15sen = kos seliter sebenar.
Ref : Kos bulanan sekarang (A) tolak rebet bulanan (B)}dibahagi dgn kegunaan bulanan ( L) = kos seliter semasa ( S ) . lepas tu tolak penurunan harga terkini ( 15sen ) = Kos seliter esok. Dah manyak kali diulang klu x paham x tahu lah ..Kan gue dah kate gue pandai kira2 .. ini kire kacang jer lah.. ( p/s . tengah makan kacang ni.. alah kueh raya yg goreng dgn tepong tu )
DULU : RM2.70
Masa petrol RM2.70/l ... Harga sbenar kos seliter ....
>Akak > [(RM2.70x130.6 lt)-RM52.08]/130.6 lt = RM2.30 . Ada 40sen xtra subsidi.
>Ceera/arah > [(RM2.70x102 lt)-RM52.08]/102 lt = RM2.19 /lt.
>Vp/kadok > [(RM2.70x73.5 lt)-RM52.08]/73.5 lt = RM1.99 /lt .

Kesimpulannyer ... ( skema sikit .. alah sikit jer .. )
a. Sbb x tahu atau x mahu xplain atau terlalu sibuk berpolitik & x fokus...buta2 gomen kena kutuk .. padahal actual kos/lt agak ok lah kan..
eg. Akak 10sen jer lebih dr yg diwarwarkan oleh DSAI . Klu ikut contoh ceera/arah/Vp/kadok lebih murah betul x??
Moral : Kite kena berilmu dan analytical...jgn hanya angguk2 semata ... klu x ingin diperkotak katik oleh org...( lebih2 org2 politik ni..)
b. Klu ader ibubape yg nak anak pandai kira mengira , sile tipon secretary saye. Tp kena nyanyi lagu tema cite kisah kaisara dulu ..>> 1,2 dan 3.. membaca dan mengira ..A ..B..C..D ..( something like that lor ) ha..ha.. anak2 saye suke lagu ni... td ada cite ni ...kul 10pm ...

TAPI YG GUE X PUAS HATI ...... KENAPE HARGA BARANG2 LAIN X TURUN SAME... DULU NAIK KATE SBB HARGA MINYAK NAIK ... KENAPA??? KENAPE?? APER LAH DORANG NI ...

tP bila dipikir2 ... dorang pun nak up income dorang jugak ...yelah klu dulu jual ikan RM1 sekati ( ada kira kati lg x ??? )...xkan selamanyer harga same ... bila nak baiki taraf hidup ..
Fenomena inflasi ttp akan ujud ..asalkan x jd mcm Zimbabwe sudah lah ( skrg bukan 5% - 6% tp dah 20juta% dah ). 20juta%???? ..ape itu???
Maksud nyer barangan yg setahun dulu $1 skrg dijual dgn harga $20juta..
Wow... Hebat kan saya ... ekonomi pun gue tahu beb...
Patut dilantik jd Finance Minister III aku nii.!!! ALAh boleh lah ..boleh lah...he..he..

Ooi kwn2 tolong letak tipon tu .. apahal nak tipon Tg Rambutan lak ni ..Aku main2 je...Apa lah... korang ni.... aku x giler lah ..betul .... Lariks

21 comments:

BigMouth said...

tat y i pilih u...cerdik pandai! heheheheh

BigMouth said...

Andak ngan kadok boleh lah belanje kita makan kan... minyak die murah beb!!

viruspadu said...

bagus la abanglang ni

kagum andak tau

Ceera said...

wowwwwwwwww...

hebat oh abglang, kagumnye atammmmmm...

kelip2 mata atam tengok nie..

Baru terasa minyak murah

WOWWWWWWWWWW... sekali lagik..

alif-mikail said...

aduuu... rosak pankreas gue!

Ceera said...

eh lupa plak.. abanglang minyak ditangguh sepenuhnya oleh company, muahahaha..

si gediks said...

bernas sungguh..
mmg kalau ikut pengiraannye nmpk mcm murah minyak..

lepas ni x komplen minyak mahal dh.. hehehehe

saye nak mtk link entry ni ye.. ampun mintak izin :)

patut disyerkan dengan org lain

Siti Fatimah said...

sori but i have to interup. because i'm one of those who complained about price rising phenomenon...

1st of all looking at ur calculation..is not fair to everybody. it depends on how far u r using the litre / KM on the road. The more u r using the road. The more the rebets doesn't really count at all.

maybe u will say, this is based on people ability to go where they want. The more they r using gomen's road. the more they r loosing their money. But is this fair. Example ur akak paying RM2.05 per litre. So can u say she is richer than kadok who pays only RM1.59 per litre? If u ask akak. Will she say. It's fair? Yelah since she's using the road more. Rumah jauh kn? Fair enough.......

In the 1st place, is this how the gomen differentiate one rich family and one less rich family? I'd say they're just making it more complicated. Because the price of fuel per litre vary from one family to another. because it is based on how many KILOMETRE they went. I'd it's complicated. So why introduce rebate system in the first place?

That just one point. Another is, that is the most thing why the rakyat is bising2 a lot lately. If the fuel price goes up. U may see for a simple dinner at mamak restaurant a sign saying. "Bermula dari tarikh 1 Ogos 2008, semua harga makanan adalah mengikut senarai berikut" and teh tarikh cost us RM1.50 now. Wow almost a price of a litre ur Kadok pays lah....ironic don't u think?

Adakah harga2 lain spt minyak...telur....tepung...beras... akan turun? I DONT THINK SO MISTER...

sheila said...

adoyai...balang..
tetiba tau kite terkeluarkan calculator yg dah lama simpan dlm laci ni...huahuahua..

ilazz said...

Bang Lang ni buat palo den poning la.Cam blajo matematik la plakk :p

r@tn@ said...

seb baik saye mai bace ni..kalo tak mungkin saye pon diperkotak katikkan kan? kan?

terime kasih for the infos...:D

ruff said...

perghh.. caya la lu b.alang.. kalkulator mcm nko laa.. hahaha.. cam ni.. sebenarnya ni dah nak akhir zaman.. yg ada kuasa xtau nak guna kuasa.. yg xde kuasa nak tunjuk terer.. nak berebut kuasa plak tu.. pasal harga tepung, telur dgn brg2 keperluan lain.. tu dorang saje je cari chance nak naikkan harga. xke pelik teh tarik dah jadi RM1.50?? dulu 40 sen dah dapat segelas. kalo yg jual 50sen tu kejap je la dorang niaga pastu kena boikot. xpe2.. sapa2 nak mkn murah, kat melaka ada 1 tempat mkn murah. semurah RM3-4 utk mkn tengahari(cth: nasi sepenuh2 tidak, ikan keli atau cencaru bkr ke kembung bkr ke atau ayam goreng, sayur, pastu siap air lagi). xcaye?? haha.. tu laa.. dorg meniaga style nabi. tabik la kat dorang. jgn sampai org tak mampu nak mkn ye tak. lagi berkatkan mcm tu. duit gaji abis kat mkn je. seingat2 aku le dorang meniaga cara tu sejak taun 1997 lagi. dulu 2 ringgit je mkn masa study kat kolej yayasan melaka dulu. mak bagi RM5. 2ringgit minyak moto, 2ringgit mkn tengahari, haaa singgit beli rokok 4 btg. hehehe.. cuma skang ni terpaksa naik sket2. tapi jgn lambat. kul 3 dah xde nasi. kena tgu msk lain.. hehe.. ada jgk lauk yg mhl sket mcm ikan pari, tenggiri.. tapi tak mhl mana laa.. setakat belanja 5 org mkn 20 ringgit xhabis. tu la tempat aku bwk pekerja aku mkn kalau duit xcukup skang nih.. xcaya tanye si rais. hehehe amacam?? tempat korang ada ke lagi tempat2 mkn mcm ni. xde dah kot. tidak2 RM6-7 sorang tu pun nasi seciput, ayam goreng, sambal sket buat pedas2 mulut, dgn sayur. air xkira lagi. tu le kdg2 aku pi tempat org aku rase xbest je. kejap je duit abis. hehe.. baik mkn KFC ke Mc D ke.. nak mkn nasi?? baik aku pinjam rice cooker sesapa, pinjam kuali aku leh masak sendiri. lagi sedap. teruk kan.. ada restoren mkn dah la tak sedap dah tu mhl. aritu kita mkn ramai2 23 org dah kena RM320. dekat 14ringgit sorang. tapi aku mkn byk2. haha xcaya tanye b.alang. sesah je.. dah lapo. dr pagi xmkn. ader la jamah nugget kul 4 ptg. pastu pi naik bot sampai kul 9 mlm. erghh.. lapo beb. bro.. lu upload sket gambo kita mkn tu.. hehe.. tapi apa pun kalo skolah pandai.. gaji besau.. nak mkn apa pun mkn laa.. so utk adik2 yg nak amik spm tu ko buat la apa cara pun sampai ko lulus. tiru pun tiru la.. tapi jgn sampai kena tangkap. kkakaka.. dorng nak tgk slip keputusan tu je.. hehehe xde laa.. memain je.. ko tak belajau ada hati nak lulus.. tgk mcm b.alang tu. terel.. kalkulator dah mcm dia dah.. buat kira2 selamba je. fakta tau.. blajo luar negara sampai xtau nk balik. kekeke.. mintak mahap ye b.alang.. slamat hari raye ke 16 ye.. hehe.. ni minyak turun pun sebab amerika dah berhutang 100trillion. tu laa bom sana bom sini. ko jugak yg susah. tuhan tu maha adil. ko xleh menang mcmana pun. xcaya tanye b.alang lagi. suruh dia buat kira2 bila si amerika ni settle utang dia tu. hehehe.. gile ko.. kete aku tu pun ada 6 taun lagi. rase mcm nak frame je kete tu. ni 100trillion. erghh.. suruh je b.alang jadi juru kira kita. haha.. jem ar bro.. wa pi puspakom xpas laa ini hari. feng shui kurang sket. tu.. ada ke patut pedal clutch xde getah kira fail?? brek xmkn tu lain laa.. saje nak cari hal tau dorang ni.. ko jaga2 sapa2 yg keje puspakom. anda sedang diperhatikan.. oleh BPR. hahaha.. oooo cari mkn ehh.. korang dah kena serbu BPR, abis kitorg yg cari mkn meniaga sket2 ni korang pedajal. xpe2 tuhan tu maha adil. xyah kat kubur.. kat dunia ni lagi korang kena bala nanti. hahaha.. ok la bro.. nak tido.. sok pagi2 nak pi puspakom lagi skali.. kali ni xpas jgk aku bakor tempat ko. xpun aku upload virus masuk system komputer ko. haha.. jaga2 cik salmah.. ok la semua.. dah merapu dah ni.. dari cite minyak dah masuk bab harga mkanan ni pulak dah meluahkan perasaan pasal puspakom pulak. kalo xstop tah ape2 lagi merapu. dah la kat blog lu bro. buat malu je.. kat ruangan komen lak tu. sori ehh bro.. bkn ape.. tensyen.. tp wa tau lu ok nye.. lu kan abang.. :) k la.. anyway its a gud info. ramai gak yg komen ehh.. keep it up with another gud info.. aritu ckp akaun nuffnang dah ada 50sen ni dah ada singgit dah kot. kakaka.. rezeki anak2.. assalamualaikum!!

ruff said...

dah tau?? belum tau?? bgtau je laa.. shhhh.. tp jgn bgtau org.. wa la kadok tu.. hehe enterframe lagi..

B..alang said...

wOOOOooOOOOOoooooooo ...
Mcm nak buat buku jer kadok.. panjang cite.. siap ada nasihat lae..
Boleh jd sorang suami/ayah yg baik & berjaya ( gua promote lu ni.. jodoh tangan tuhan. bujang lame2 pun x makne nye ) ha..ha..
Ko cite pasal makan buat aku lapau ler.. ikan pari masak asam ...pher..bikin kacau je...
Bagus jugak ko cakap pasal defisit a/c US tu.. terlupa nak type smlm dah ngantuk ..faktor umur lah kan..
Klu sentiasa berbelanja melebihi pendapatan itulah jd nye..
Boleh jd finance minister IV ko ni. Jd penolong aku..aku kan abang....

ruff said...

hohoho.. akhirnya penantian selama 4 jam kat puspakom bedebah tu membuahkan hasil jgk. dari kul 11 pg sampai laa kul 3 baru dpt check lori. punye le panjang Q.. 40 bijik ada tadi lori kecik. baru lega hati beta. lori dah pas. b.alang.. lori murah2 ada tak?? hehe.. sakit jiwa arr lori ni. mcm2 hal.. tadi bole ujan lebat nko tau tak.. dah kena cari kertas sumbat2 kat bumbung kasi air tak menitik. kang dia suruh aku welding laa lagi byk hal. dah la nak kena wat keje arini. dah delay satu hari. sib baik lulus. kalau tak dah tentu korang tgk paper esok puspakom kat alor gajah kena bakar. tak pun diserang virus pelik. system down. jgn memain.. hehe kalau ckp2 mcm ni kena ISA tak?? hahaha.. pi mati arr dorng. muka tak tau senyum. bengkeng je manjang.. xpe2 janji dah settle.. syukur alhamdulillah.. tgu je laa next 6 month lagi. erghh.. pening lagi la jwpnye.. k arr.. nak mkn.. lapo. tadi pg pi kedai andak. mkn nasik lemak.. boh peha ayam tuu.. sambal sesedap rasa.. ni dah lapo balik dah.. faktor usia gak nih :P kakaka.. xmo mrh ehh bang.. aku kan adik.. ko kan abg... pasal finance minister tu ok gak.. tapi buat election dulu arr.. bertanding.. :)

Nurmala said...

yayy..
minyak dah turun hg

BigMouth said...

Oit,Alhamdullillah.. berjaya jugak kadok. Kalu tak, esok kenelah cepat2 abang beli suratkabar. Pas tu, aku tak mengaku aku ni abang...hahahaha.
Dok baca, ko makan kat kedai andak, abg dah lapar balik lah.. Ahhh!!!

hehehe, abg pinjam blog akak, reply ko...

ruff said...

hahaha.. ni kul 4.18 pg.. baru lepas balik psg khemah umah dato siti. bkn siti nurhaliza ehh.. rumah dato siti apa tah nama dia.. cousin belah mak. dia kawin dgn anak prof taib tu. yg dpt anak kembar 5 tu. hehe.. aritu usik dia wife dah jadi dato u jadi ape? xleh jawap dia. dia dpt dato saing2 dgn shah rukh khan aritu.. bengong tul shah rukh khan dpt jd dato. dah tentu dpt elaun dato. apa dah jadi daa.. kita yg dah jadi datuk kali kelima ni pun xdpt2 elaun kan kan kan.. hehe.. bg duit raya lg ada. ni cite mkn plak.. nanti balik kita pekena lagi char kue teow kat kolam biawak tu lagi ehh.. ingatkan dorang boh siakap, kerapu dgn spesis ikan laut je.. biawak pun dorg bubuh. kakaka dorg ingat kita xkenal agaknye.. k arr.. ayam dah kokok2 da tu.. cam perli je.. sok nk keje lg..

Ceera said...

sitiFatimah;
ko ke pompuan meroyan pasal harga minyak naik??

Rasanye cam ko jerk?? asal cakap pasal minyak je lajjuuuuuuuuuuu je ko komen kan...

sepet a.k.a zack_u said...

ye ye...
kite pon setuju la ngan ceera...
cam ade persamaan hehe!!

ruff said...

halo2 esok bday aku.. ramai yg sanggup buat open house tuk aku nih.. time kasih la byk2 sambut bday aku. hahaha