Saturday, November 29, 2008

29 NoV....

Lama x buat hapdet.. alasan....sy sdg membz sket lah ni.....RM harus dicari ..hutang wajib dibayo ....x sempat nak duduk hadap lappie ..
klu lah ade yg menanti2 tu ( klu ade lah ) maapkan lah sy... dan jgn malu2 ..tekan2 lah nuffnang tu klu dia kuar...hehehe

Skrg ni sy sdg 'live' from umah mertua ( mak BM lah kan ) kat kg cheras baru... mlm ni ada kenduri berkampung tuk majlis si ceera...yg tetiba baru dapat ilham utk mandi...hiks... Zek-u br je kuar pegi Paragon ( kate nye lah ) ..buat ape tu Zek-u ??? Zikri yg tolong antar sbb sy tengah hapdet ni..
Akak, BM & Zara aka senget benget sdg gigih membantu emak memasak.. Andak aka VP...masih mabuk darat...ada dlm bilik... laloque bawa nisa pegi majlis kawen budak opis...dokat2 sini gak.. Oda & Ida ...sekejap lae sampai lah tu..

Saya..??? saya lah yg paling rajin... sy jaga 8 org bebudak... hehehehe... mcm lah susah sgt... pasang PS2 , on TV bukak karton ...setel....

Hari ni besday anak kedua saya...Azraei Afif aka ajai...cukup 10 tahun hari ni.
X tahu nak bagi kat dia... besa nye dia nak kek....so jap lg sy beli kek kot...laen bende tanya dia nnt..

ajai.... klu/bila ajai baca cite ni.. abah nak ucapkan.....

SELAMAT HARI LAHIR KE 10

Besar dah anak bujang saya ni...dah ada gf ker?? asyik maen hp tu tipon sape erks?? hehehee

Dulu dia ni ...kekadang tu kuat merajuk sikit...selalu dendam2 ...especially gan ayin ..tp ..skrg kureng sikit.. dah tahu berfikir....bagus...abah suka...


Terrer dlm bab maen game PS2 terutamanye klu game bola....semua org dia belasah .. .. termasuklah sy.. . Abg ajoi slalu tertekan klu maen game bola ...
Dia juga suka bersukan... kire ade ikut2 sy lah ni... & dia sokong Man Utd...mmg ikut sayalah...confirm ikut sy... kire anak abah lah yer...muah..muah..

Agak nye apa lah cita2 dia ... dia kata nak jd mcm ronaldo ...gaji £120K seminggu ..main bola je.. Tapi klu nak jd angkasawan pun ok gak.... abah x kisah...


lepas ni rasanye ada koreja2 yg harus sy lakukan ...atau..sekurang2nye .... membuat lakunan taraf oscar & membuat illusi .. mcm membantu berbuat sesuatu...mcm ahli silap mata lah kan.. hahahaha ..keji nye saya...
X le sy ni malas piang uols.. td baru je angkat guni beras ( mak kata 50kg )...tp mcm ringan je sy angkat...x sempat laloque nak tolong ...sy dah bereskan...
Hmm... samada guni beras tu bukan 50kg atau sy yg tersangat kuat dan hebat nye...

Ummph.. rase nye sy nak gi beli kek... adios muchachos...

Thursday, November 27, 2008

ANniVersArY...

Hari ni 27 hb Nov adalah anniversary kami... ulangtahun pertunangan...ade org sambut anniversary tunang ke ???? Takpelah eh.. sy nak sambut gak lah... tahun ni...

Yelah eh... bulan2 cuti sekolah banyak org kawen...si ceera pun 13Dec ni nak nikah...
Dah mcm x sabar2 dah dia tu...hahahahaha..
Kire ni mcm sy alah2 kasi hype sikit majlis dia....

Gambo kat bawah ni pun sy ambil mase hari keluarga tunang ceera nak datang meminang dia...so tema cite selarilah ye...


Memandangkan ada antara korang yg suruh cite2 cikit pasal cite sy & BM ... so sy cite sikit eh...
Yg cite mula2 jumpa etc ..laen kalilah..kasik suspen sikit..

Kalau ko ingat... sy ade kate sy ni berbakat dlm hal ehwal memukau kwn2 & sdara mare sy...
Ilmu pukau ni telah sy gunakan lah kat laling i ni...

Saya bukan pakai ilmu2 x baek tu ok ... syirik tu... Saya ushah gunakan ayat jer..

Ini lah mentera sy... buat BM.....hiks...

kena hafal tau ... baru afdal....kekekekek ...


BALADA SEPI

Kau yg pertama....mencuri hatiku
Walaupun ada ... mereka sebelum mu
Tak dapat ku ucapkan...tak dapat ku huraikan
Perasaan ...yg menghantui ...diri ini...

Apakah dapat...kau menerima
Diriku masuk... melangkah ke alam mu
Dan , dapat kah engkau ....membuka hati mu
Seandainya ... kau tahu kisah ku..

Hari ku semakin cerah...namun mendung semakin kelabu
Hatiku yang bergelora ...tiada siapa yang tahu

Apakah ini .....yang ku cari cari
Atau pun hanya.... suatu illusi
Dan, apakah engkau... yang ku nanti nanti
Atau hanya.. permainan hati.. ini..

Hari ku semakin cerah...namun mendung semakin kelabu
Hatiku yang bergelora ...tiada siapa yang tahu

Rinduku padamu...sedalam lautan yang biru....tak bertepi
Bukan nya hanya..... balada sepi...
Kasihku padamu... hangat nya dan membakar diri... membara
Tanpa mu ...hidup ku tak bererti...lagi

Hari ku semakin cerah...namun mendung semakin kelabu
Hatiku yang bergelora ...tiada siapa yang tahu

Lagu gedik2 tangkap cintan ni....rasanya sekitar tahun 1995.....
Sodap or x sodap itu laen kira...yang tersangat penting ....ialah objektif sy..

Sy berjaya memukau BM.... atau mungkin.... sebenarnye ....BM yg pukau saya ???
Ah,ah..ye lah..... bila sy pikir2kan balik ....mmg dia yg telah memukau saya...
Lagipun entah ilmu apa yg dia pakai... dia makan banyak...saya yg membesar bagai johan... hahahaha..
Jangan lak suruh sy nyanyi .... sy ni umur jer 29<4> eva .... tapi sora ikut umur biologi...

SELAMAT ANNIVERSARY PERTUNANGAN ALANG BIGMOUTH KU...

BaLiK KamPunG

Most likely uols dah bace cite ni kat blog BMouth,, tapi sy nak publish gak. hari tu tenet kat kg x brape cun... x dapat nak publish... nak baca,baca... klu x nak....pun baca gak eh..
Ini Mak Lang Rahmah...kakak mak saya.. dia baru singgah jengah mak berk... ni tengah makan sarap dgn kami.. kat kedai Mak andak Jenab , adik mak sy..

Ni sera & fendi...same2 sarap....tunggu kami sampai...


Lepas makan kat kedai andak Zainab kami gi umah mak oteh sy sbb nak melawat nenek sy Nek Berk . Nenek sy tinggal umah oteh sbb oteh dah bersara ...jd ada kat umah .Dia bru kuar spital ..sakit tua.. dehydrated sbb dia x selera nak makan minum.. Sian saya tengok dia ..dah banyak susut badan dia....kurus je skrg ni...
Nenek saya ni separuh chinese ...ade 12 org anak - 9 pompuan , 3 lelaki ( 1 meninggal masa kecik ).. Jd cucu2 dia mcm rojak lah kan...melayu+bugis+chinese+++++

Umah oteh ni bertemakan english cottage. lawa gak..ade taman..kolam..ade batu refleksologi...dlm umah lak ade mini air terjun ...

Klu uols ada baca alkisah part 4 ... inilah org nye yg adjust english essay sy mase interview di JPA dulu. Lepas buat master kat Indiana U.. dia sambung buat PhD kat Manchester , UK ... patut nye kena panggil Dr Jamaleah lah. Dia duk kat situ terus jer minat bola... penyokong tegar Man Utd dia ni..
Balik M'sia jd sr lecturer kat UPM..kemudian contract lecturer ...lumayan gak income dia mase tu...skrg dah pencen... Asyik belajar & mengajar ....terlupa lak dia nak kawen..( ampun oteh..raye nnt minta maap ) . masih single lae ni....

Ko nampak x kosi ni... ramai dah gunakan utk bersanding....uncle2 , auntie2 dll ....termasuk lah sy.....seb baek ade ...sbb mase sy kawen , arwah mak baru meninggal ...banyak urusan kawen ter missed... so sbb korang x dapat tengok sy bersanding....tengok kosi pun ok lah...

lepas tu we ouls pegi ke depan balik , ekceli depan umah oteh jer ..Atuk sy dulu kerani pejabat tanah.. mase dulu2 klu jd kerani kire mcm org berpangat besar . Dia beli banyak tanah disekeliling umah dia . Semua umah anak2 dia dekat2 umah dia lah . Umah Maklong, mak ngah, mak oteh, acek leha, mak andak semuanye kat sini ... Umah mak sy , pak ibik , acik karim& mak lang jauh sikit ... tp klu masak air...air x sempat didih ..dah sampai dah...dokat jer...


Ni diumah busu aton..tengok lah BM & co x sempat2 nak maen buaian .
Umah ni sebenarnye umah atuk sy ... skrg famili busu duduk . Mase sy kecik2 disini lah sy bermain dgn sepupu2 & budak kg.... maen rounders , galah panjang ....dll mainan budak2 kg,
Main netball pun pernah tau ...jaring nye pakai tin minyak tanah yg dipotong & dipakukan kat pokok..... oi mmg syok nye zaman kanak2...
Aduh.. apaan saje dua polisi ni...Abg Yahaya ( putih ) & Fendi . Abg yahya ni balik dr Kedah, Fendi dr Kuantan nak jengok2 nek berk.. baguskan famili sy...so prihatin.
Ni depan umah arwah mak bapak abg yahya ni ... Maklong & pak long saya... Dua2 meninggal selang seminggu... kire sehidup sematilah ye... tp mase tu kesian sy tengok sepupu2 sy...terpinga2 ....tiba2 x de mak bapak... seb baik dah besau2 semuanye mase tu...
Motip pegi sini sbb si angah aka reazar sdg petik buah jambu air.. lps tu cicah dgn kicap+gula+cili padi... pergh....best ..best nye..
Budak kecik yg dah besau ni pangkat cucu ...ekceli cucu pada anak kedua mak long sy.. tp dia & adek dia pnggil sy datuk ...wlupun sy 29-4-eva...
Awek yg pakai cekak kuning tu makcik dia ..mimi...pun baru beberapa bulan dapat anak...tiga kali datuk lah sy..
Sebelah nenek shadah tu sepupu sy..dila ,anak busu aton...yelah mak dia kawen lambat .. yg pink tu anak dak Ara , anak buah abg yahya..alamak kenapa lupa lak name dia ..belakng dia mira..sepupu gak ..adik si Dilla.. muda2 kan sepupu sy... anak busu aton yg bongsu , iwan , baru tingkatan 2...

Lepas tu baru gi umah shadah... masak2 ( ekceli anak sedara yg masak ) ..kami makan nasi dgn sambal goreng ikan bilis..my peberet..
Kul 4pm si rais & famili sampai... rais terus terjah makan..
Kul 5pm , sera ajak pegi mee hassan... so kitaorang yg x reti2 kenyang setuju sepenuh hati... Kul 530pm terus terjah masuk Avanza sera...muat 8 org .. anak2 kena tinggal...jaga umah & baby si rais & Hadz... hahahahaha...kejam tul kan....hahahahahaha....ya betul...


Dah lah susah nak carik parking...nak makan pun meja x der..tengok gambo ..mula2 senyum2 menunggu dgn penuh kesopanan...tp x lame.. lepas tu kuar lah aksi mafia ...berdiri kat meja org yg dah habis makan.. tentu tertekan jer org2 tu...

Ha...dah dapat meja ... dah dapat minum...baru senyum2...hiks...
Mase tengah makan ade lak org sembur asap... agaknyer ade kes denggi kawasan ni... seb baik sebelah jln sane & angin tiup arah laen.. klu x ...boleh buat hati jd panas.....
Lepas makan... ada lak nak jengguk2 Jonker Walk....so kita layan jer lah.. Ni gambo cincin2 yg kami belek2..lama gak ...amoi tu lak layan jer... so BM beli lah..
tu gambo BM try test cincin di jari runcing nye...
Tengah jenjalan kat situ, ayu & hubby dia lak sampai....so jenjalanlah ramai2..

Tiba2.....
kitaorang teringat ...ada 12 bungkus mee/kuewtiaw utk bebudak dlm kete...
hari pun dah gelap.... moh lah balik....

Malam nak gi umah Abah sy lak..

Tuesday, November 25, 2008

AlKiSaH - ParT 5..... ThE FirsT YeaR....


Selepas bermalam di Malaysian Hall.. kena mcm oerientasi gak , keesokan harinya kami pun bersiap2 utk kekolej di Buckinghamshire..kira2 150km je dr London..Tapi seblum acara bebas .... sy & kengkawan merayau2 di Oxford Street jap... pergi yg dokat2 jer ... tengok2 jer ..takut nak berbelanja ... exchange rate klu x silap... RM6.50 to 1 pound sterling .. Ngeri nye mase tu ...klu pensil dijual 50p , makna nye same dgn RM 3.25 sebatang ... fuh... mahalnye beb...!!!
Ini kira 'acclimatisation' process ... bukan cuaca & suhu jer ke di acclimatise ...hahaha
Tu sbb gua gigil mase tu...

Kita oarng pegi naik ketapi.. British Rail.. tapi x naik yg intercity ( ketapi laju )..sbb kami nak turun di Bletchley...kolej & umah disini...Tempat ni ada tempat perisikan , GCHQ , kat sini ada earsdropping centre... punya lah banyak satelite disc kat situ ... disini lah dorang break Nazi's 'enigma code ' mase WW2 ... pasal pergerakan tentera Jerman terutamanye U boat ( kapal selam )... Mase sy disitu tempat tu masih lg berfungsi utk Nato..


Ini gambo kami..baru sampai di Bletchley ...7 lelaki , 14 pompuan... sapelah yg ala2 gedik tu ..... Inilah bakal2 Lawyer, QS, Valuationeer & Accountant ... Tp kena pass A level dulu lah beb..

Ni gambo super senior yg nak beransur ke universiti masing2.. ye lah kan umah dorang duduk akn diambil alih oleh kami ..batch saye jer 21 org sumenye.. batch atas kami..9 male 5 female ...
Semuanye 35 orglah yg tinggal di situ .. Sebenornye ada lg ..2 famili cina malaysia & TS Haniff Omar & famili yg dtg kemudian ... ambil Law di Buckinghamshire U .

:: Gambo 1st Raya::
Back ( L2R ) : haleed, ita,shasha, leena ,rassa, azah, rina , alamaleena
Centre ( L2R ) : linda , tuti , fazilah , khadijah , azian ( passed away few yrs back )
Front : mawardi, anuar kecik, adlan , 29<4>eva , fauzi , charles , mubashir


1st raye di UK ... gambo kami ni bila saya tengok balik baru perasan...tiap baris sama komposisi org2 nye.. cume posisi yg berbeza .. yg lelaki lak exactly the same ...

Tp x lengkap klu x maen bola.. inikan england... Ini mase break.. senior2 x-student 'balik kg '..lalu kite pun lwn bola ... Mane saya??? lihat antara baju2 belang ( team senior ) ada nampak x kapla jin rambut panjang ...x leh tunjuk kaki2 ku yg seksi ... takut ada yg histeria ...
Kalah 3-1.. kire ok lah kan.. Kami pun ada balas sebijik dgn gol dr free kick ala2 david beckham...

Ada sesapa nak otograf ...heheehehe...

Friday, November 21, 2008

Al-KisaH ParT 4 - Air PorT

dateline : 7 august
time : 10pm
location : subang

selepas makan2 & rileks kat umah my uncle kat taman melawati , UK...mlm nye kami pun bergerak ke subang airport..yelah KLIA mana ada lg...ldg sawit je lg..

hensem gak sy bile pakai kot kan?? ade gaya mcm director kan...x pun mentri ...ha..hah..ha.. Ekceli abah sy yg nak sgt tempah suit tuk sy ... besa nya i selebet je ...bukan selebriti...abah sy kate kena jaga standard lorr...masa tu dia ala2 org politik...hampir nak jd calun Adun masa tu ... sy layan je lah...


Gambor kenangan :: depan - mak ibik ( mak ruff ) , my mom , tok bek ( my atuk ) , nek bek (my nenek ) belakang - acik leha ( mak raezar ) , my father

Mmg ramai yg menghantar den kat airport mase tu..ada lagi uncle2 & auntie2 bagai.. klu nak ikutkan satu kg nak ikut... tapi x nak lah nnt riuh rendah kat situ... nangis2 sampai banjir lak... takut jugak klu2 ade yg histeria...Adek badek x ikut.. abg2 tengah study...adek2 kena jaga umah lah....
Bila tengok gambo atas tu sedih lak sy.. yelah 3 ( my mom,my atuk & my acik leha ) dah tiada. Nek Berk pulak sedang sakit skrg ..sakit tua....hmmm..

Atuk & nenek sy ada bagi nick tuk sy... dorang suka panggil saya ..nawas , as in abu nawas...( bukan mawas ok.. u ouls )... sbb ???... dorang kata sy ni tersgtlah cerdik nyer... bukan sy yg kata tau.. atuk nenek sy yg kata... sape lah sy tuk menyangkal kata2 mereka kan... so ...terima saja lah ..

member2 high school yg masuk itm pun ade yg datang.. nak bye2 sy ... or nak make sure sy betul2 takde kat bumi M'sia utk beberape tahun...hahahaha... sy pun ade nick kat skolah , biasalah kan... sy aka senget...sbb dorang kate sy ni gila sikit ...sikit jer..skrg pulak ade adek ipar yg ...senget benget...

Cite sikit boleh...nostalgia ni...ade sekali tu ..klas physics ( kat lab ), sy curi2 tidor..mlm sblm ade tengok bola live kat tv..( eh dulu pun ade live pepagi buta kat TV1..) sdg syok2 napping.. cikgu masuk..terus kena marah lah...... tak kan cikgu tu nak puji2 sy lak kan...

Cikgu tu pun kata " if u wanna sleep & doesn't feel like being in my class , u can go out... now "
sy pun fikir.. wow..heaven sent.. sy pun kuarlah dgn senang hati... x salah kan... dia yg offer suh kuar... sy cuma ikut arahan je... kerja gila ni...kata member sebelah saya ..
Lepas sy kuar dia kabornye x puas hati... dia tanya monitor...budak tu kata.. saya ni student baru pindah sekolah .. cikgu tu tanya head prefect .. dia pun cakap same... cikgu tu pun percaya .... agaknye lah ... aiiyah , sy yg pemes kat skolah ni pun die x kenal..??? hampeh..

Tapi , sy cayalah dgn member2 tu ..walaupun bangsa laen tapi tetap cover sy... sbb ??? sy kan baek hati & x kedekut ilmu ... dorang selalu tanye2 sy bila bab add maths .. ada classmate yg buat2 x tahu... Korang ade classmate yg gitu ? Mcmlah ilmu tu boleh hilang klu kita share ....hmmm...Pd sy ..lg kite share lg melekat ilmu tu kat kite...
Moral:: Klu kite tolong org , org akan tolong kite.... u never know...bila & ketika atau dlm bentuk ape .. Insyallah...
Tahun sebelum nyer pulak .. saya kena canning...ade satu cikgu pompuan (laki dia VIP ) komplen budak kelas sy 'whistle ' kat dia masa dia lalu klas kami...( dia pakai pakaian yg ketat hari tu , warna merah lae)... mmg insiden tu berlaku.., tp sebenor nye sy betul2 x terlibat & x bersalah.. kena naya ni.. adoi (3X )... my reputation precedes me... ????..lol

Mmm .. cite2 yg suam2 cukup lah eh...

Banyak lari tajuk ni... dipendek kan cite ... mlm tu selepas bersalam-salaman dgn yg dtg mem bye2 sy... sy pun terbang ( first time masa tu )..lama lak ..19jam...naik kejang kaki ku.. via dubai, rome , frankfurt ..& pada kul 8 am, 8th day of the 8th month in the 198os.... sy pun landed at LHR ( London Heathrow )..

Kami disambut oleh sorang senior kat LHR ..bro RosLan ..mat rock heavy metal dgn rambut to match ...panjang beb.... skrg QS kat ipoh.. rambut dah kurang...banyak kurang ..ironic erks..

Kami dibawa ikut Tube ( LRT bawah tanah ) , lebih kurang satu jam...tukar line ..lepas tu keluar Marble Arch station ( dekat ngan Hyde Park...sebelah ngan Mayfair & Park Lane..ada kat board game Monopoly ) & seterusnye ke Malaysian Hall di Bryanstone Square...

Saya dah sampai UK ... United Kingdom tau....

Oohh.....sejuk nye.....

Thursday, November 20, 2008

..30 RiNgGiT..

Ahad lepas ... selepas makan mcm2 sehari suntuk ingatkan bebudak ni dah kenyang.. Kami balik umah nak rileks... tengok tv ker.. hapdet blog..layari blog sphere... tetiba... sora manja kuar..

"Abah ..mama ajak gi McD..mama lapar.."

Ooits.. sumting fishy ni... jam dah kul 10 o-kolok ++ mlm . Besa nye BM x nak mkn mlm2 camne... mesti anak2 gue nak kantoikan gua lah ni... so wa cakap ah...

"X kenyang2 lg ker ? klu korang nak McD jugak.. kena kuar duit sendiri2.."

Dan dgn gigih dan pantasnye dorang pegi amek duit dorang..


"Nah abah... kitaorang kasik sorang seploh hinggit..
"

3 org jadi ade 30 hinggit lah yer...lapor beno ke anak2 sy ni..????
so sy cakap.. jom pegi lah... call mama turun...

Biasa nyer sy x amek pun duit dorang.....dan...sy tahu dorang acah2 jer nak bagi sebenornye..
Tapi sy yg kijam itu mlm... bikin double jeorpady...masuk poket suar khaki... terus pegi nak setat kerete...
Dorang bisik2 sesama sendiri... tp sy buat2 x dengar jer lah..

"Eh...abah amek duit tu lah..
." mcm terperanjat jer....

Nak tergelak pun ade.. duit tu sy saje letak tepi.. gambo sebenor duit ada kat atas tu ...sampai hari ni masih ade kat suar tu..sy sangkut..x berbaso lae..
( Pesanan utk BM :: in case terlupa:: Laling.. klu u nak basoh suar tu kuar kan duit tu dulu ok.. )

Kat McD dorang mulalah pikir nak oder mcm2 extra.. nak aiskrim lah, aiskrim dgn oreo , air hijau ( promosi filem madgascar ), apple pie lah ..kire cam nak cover balik duit dorang tu.. tp sy kasi aiskrim jer..

Esok nyer... mlm hari isnin...

"Abah.... lame kite x makan kat azah tomyam, abah kan suke makan ikan 3 rase.."

Pa
ndai tul anak2 meng- ayat sy..... atau masih x puas hati x dapat duit dorang balik..
So ayahanda & bonda yg mmg pun lapo bawalah mereka pegi makan kat situ..

Skrg ..ape yg patut sy buat ek..dgn duit rm 30 ni...???
a. klu sy simpan kesian lak.. tu duit dorang ...
b. klu sy pulangkan nnt dorang asyik mintak itu ini ...mcmlah sy ade mesin cop duit... bior dia pikir 10 x dulu... seblum meminta...
c. nak kasi korang ...rm 30 jer... bahagi ramai2 dapat sorang brape sen je...

Apa pendapat korang??? Kasi komen sikit......

Al-KiSaH ParT 3 - PeRgI...UK....

Semasa tunggu SPM sy x buat apa2 ..duk umah sesaja.. ayah sy suruh...suruh jage umah..
Sbb abg2 sy x der katenye..Abg Ajak kat ITM , abg Aman study kat Australia..
Jd sy ikut je lah...x pegi carik keje2 part time pun...kire sy bertuah lah..
itu yg asyik maen bola memanjang je.. jd gelap kulit ku..

Gambo hiasan :: Emak dapat pingat dari Gabenor Melaka..

Aktiviti tetap .. hanya berubah klu ada acara2 yg menarik...
Pagi...biasenye tidor lah , klu sy dah bangun..sy pegi jogging ke... ape ke...atau pegi balairaya maen badminton atau pingpong.. tapi harus bekfas dulu..
Tengahari... makan lah ape lagi.. mak sy selalunye akan masak sambal goreng ikan bilis..pedas menyengat..i like very very much..
Petang..maen bolalah ape lagi.. klu ujan.... mati kutu sy klu hari ujan ....
Malam... tengok hari..klu hujung minggu biasanye ada kenduri kawen.. gi tolong2 ape yg patut..dan malamnye........dulu ada joget lambak aka joget ronggeng aka joget cak kun cak... ini acara wajib suatu waktu dahulu.... syok jugak tau...berpeloh2 berjoget2..
sy sebenornye x pandai joget2 ni tapi kire mcm exercise , amek stamina lah..ha..hua..ha..hah.. tu lah sbb esok nye susah nak bangun pagi...
Tapi skrg joget2 ni dah xder lagi.......telah diistiharkan haram oleh JAIM...

Bila dapat result SPM.. yahoo..sah sy ni tergolong dr org2 yg tahu mengunakan akal & menjawab soalan2 dgn baek...alhamdulillah..
pas tu masuk lower six jap... referlah posting part 1 dulu..klu dulu miss eks..
Nak jdkan cite.. member2 aku sorang demi sorang pegi interview & bersiap2 nak pegi ober d sea.. heran tul lah sy yg terrer merrer x kan xder ape2.... ini kes naye ni.....

Gambor hiasan : Depan ( L2R) : Sera, Busu ,P Long , Dak Lan ( depan ). Belakang Shadah & Saya..

Pada suatu hari jumaat yg terang benderang , sy dah bangun dah ok... terdengar bunyi telepon..
Telefon : kringg..kringg...kringg ( mase tu bunyi cam tu je..henpon x ujud lae..x der lagu2.)
Saya : Assalamualaikum....hello..
Telefon : Cikgu Yatim ni .. ha..kenapa x datang sekolah..ari ni.. ( alamak kantoi gue.. )
Saya : X brape sihat cikgu..( tipu sunat ni..mlm sblm ade aktiviti ape ntah..terlajak tidor..)
Telefon : Ni..org KP/JPA carik kamu..esok pegi KL..kat Bank Pertanian tingkat ** kul 10.30pg.
-Mase tu gomen keje hari sabtu 1/2 hari... ofis kementerian buka lah ok...
-Cikgu Yatim ni kwn my daddy ( cikgu gak ) & aku lak monitor klas die...

Rupe2nye nama sy ada selama ini.. tp surat x sampai2 pun. Kenapa lah agak nye..???Seb baek kwn sy yg pegi nak amek surat ( dia nak pegi US ) gatal2 tanya kat awek kat sana..
Awek tu (setiausaha pengarah lah) kebetulan org melaka, tengok dlm list ...tu hah ..nama ku yg bercahaya ..terpampang..dia pun heran..kenape pulak x dapat surat ??? Maka dgn sepantas kilat dia tipon sekolah aku lah..,dan.... sy boleh pulak ' x bape sihat'...

Alamak camne ni.. esok kena pegi sana....pegi KL... mase tu mana ada highway PLUS....pakai jln lame jer..dua lane..Tp tuhan syg kat sy...kebetulan my auntie ( mak oteh ) pun kena pegi tempat tu sbb kena buat dokumen nak sambung buat master kat US, dia guru besar SM selandar mase tu..nak mohon cuti x gaji atau cuti sambil blajar klu x silap ...kot.. maka settle satu problem.. Syukur , sy bertuah sekali lg..

Gambo hiasan lg :: my daddy with KM melaka ( TS Abd Rahim )

Maka sy dgn konfiden nye masuk ofis JPA tu... diberi borang utk diisi..lalu sy isi jelah... ade 3 budak lagi klu x silap.. tp org KL ..eksyen lah tu ..sy org kampung ( yg dokat je dgn town)

Mase isi2 borang Mak Oteh aku sampai..dia dah setel masalah die..
" Dah isi borang ?? Let me see.." .....auntie sy ni nak sambung buat master in english..
" whY lah u do it like dis.. make it more interestinglah..spice it up " ....lalu dia terus mengedit..part yg kena buat essay tu kena buat in english...alah klu dah cikgu tu ..cikgu BI lak tu..
" Nah tulis balik.. amek borang laen "
Lalu sy dgn gigihnye tulis lah balik..same je cite..tp ade ayat2 yg power skit..sy pakai words yg biasa2 je ....grammar diperbetulkan . essei ku settle.... hebat nye sy..hahahaha..

Pas tu sy masuk di soal siasat aka interview...in english lak tu... 2 laki2, 1 pompuan..
Oral test ... beres... sonang bah tu..
Essay...ditanggung beres , courtesy my Oteh.. detektif 3 org tu kata excellent!! sy gelak dlm hati..
" Yr english is quite impressive .. I suggest u take up law.."
Ko tahu ape sy jawab ??
"X nak lah.. computer sains x leh ker???"dlm BI lah... masa tu computer sc. is a new course. Apple/Microsoft/internet blum ujud pun lg....
Sebenor nye waktu tu sy x kisah bidang ape..sy nak ke US jer..
" Dek..u skrg dah kire last batch.. tinggal professional course je.. Law/QS/Accountancy.."
Sy tanye .." yg pegi US mane satu ??"
"US elek..sume pegi Ulu Kinta jer.." alamak aku sengsorang jer ke.. member sume gi US..
Aptitude test
... aku kena nyanyi.. 2 lagu lak tu..2 lagu ciptaan sy sendiri.. kan sy ni berbakat besar..hahaha .
Mase isi borang ada soklan ..hobi /kebolehan/kemahiran. Sy tulislah main gitar & mencipta lagu ..
Sbb ??? sy skodeng sorang budak laen mase isi borang ..dia tulis.. piano ..gred ** Yamaha blah..blah..
... so sy belasah lah tulis cam tu... manalah saya tahu nak kena nyanyi pulak....

Sy pun nyanyilah lagu sy yg terpopular mase tu .....tajuk nye... Mengapa Begini..

Lagu ni pernah dinyanyikan oleh kwn2 sy, budak2 student SMS Air Keroh (skrg SM Muzafar Shah ) mase hari guru... Kabor nye berduyun2 ( mostly yg pompuan ) meminta lirik lagu tu...
Ingatkan sy dah nak jd pemes , rupe2 nye dorang canang tu lagu dorang.. kira lanun cetak rompak lah kengkawan saya tu.. azizi aka cicak (ref: alkisah 2 ,takraw- baju biru ), rudy ( budak sabah ) & 2 ekor lg yg sy x ingat namenyer...

Agak nye kerana terlalu kagum dgn persembahan sy.. detektif 3 org tu suruh sy nyanyi satu lagu lg..
Jd kerna x mahu menghampakan 3 peminat baru tu..sy belasah lah satu lagu lagi ..'hanya utk mu'. .. darah hg tuah plus lanun bugis beb ..mane ada takut..lagi pun dlm bilik ..audience 3 org jer..x der stage fright lah...

Nota: bukannye best sesangat lagu2 cintan tu.. simple chord progression je.. tp mase tu sy kire mcm bervangga lah...

Lepas tu peminat2 baru sy pun meminta sy sain otograf... banyak lak tu ...berhelai2...nak kasi kat keluarga , kawan2 & sanak sedara lah agak nye...

Lepas tu sy & Oteh gi jumpe Acik Leha ( mak rais & angah raezar etc ) ... lunch makan KFC...
Ptg nye ..balik ke kg halaman lah... ade org kawen minggu tu... berjoget2 lah lg sy mlm nnt...

Kemudian setelah beberape minggu lamenye... saya pun bersiap2 utk ke UK..
Berbekal beg warna coklat.. siap ade tulis name sy besor2 kat tepi.. maka konvoi tiga kete berangkat lah ke KL... tiga kali berhenti tu ... kita minum dulu...

Jadi pada pagi hari tanggal 7hb Ogos , saya di bawa pergi meninggalkan kg halaman saya pegi ke Ulu Kelang ... rumah Jeneral Hashim & Puan Halijah ( adik mak saya..) mase tu blum jd Dato/Datin lg... sbb auntie sy masak steam boat hari tu ....khas utk saye... saye kan 'anak' dia....

Maka ...sampai lah sy ke UK.. Ulu Klang...

Wednesday, November 19, 2008

No V eM BeR............

November ni banyak tarikh2 yg nak ingat....
besday.....20hb shadah( adik sy)... 26hb amanda (anak shadah)...27hb ika(anak akak BM )...29hb ajaƬ ( anak sy )...30hb akmal( hubby zara aka senget bengget )... 1hb dec merah( anak Zara )....Ada terlupa sesapa x ???

Aniversary tunang pun 27nov...xkan lupa lak kot...hehhehe . Agak2 boleh dapat hadiah x ..???

'akhirnye nak kawen jugak ko nak gak kawen...' ramai jugak yg komen mase sy nak tunang dulu.... x tahu pulak klu ade yg menangis kehampaan.... .
mcm lah ada org nak kat sy ni....mcmlah banyak sgt gf keliling pinggang ( yg mase tu masih ramping lg )

Tapi mase tu arwah mak saya sakit.. terlantar atas katil hampir dua tahun..sakit sebelum balik dari Mekkah setelah mengerjakan ibadah haji..doktor kata meningitis..
Kesian arwah mak terlantar dikatil.. Pelbagai usaha yg moden & traditional dah diusahakan tapi x berhasil.. Sy kesian gak dgn adik2 pompuan sy yg bergilir2 balik kg menjaga mak..jd setiap hujung minggu sy pun balik kg.. kira alah2 tuk relief dorang sekejap , lagipun husband dorang pun balik hampir setiap minggu.. jadi faham2 jelah.. kena juga ambil hati ipar kan..

Jd bila mase nak berpacaran..?? Klu ada gf pun tentu dia fed up tiap2 weekend sy xde.. nnt suspek sy ade gf or isteri kat kg... betul x ??

Sorilah klu sy emo sikit hari ini ..sbb nenek sy ( ibu mak sy ) sekarang ada diHBMelaka..sakit tua.. umur dah hampir 100 tahun dah.. hari ni doktor ade masuk2 tiub ...mcm arwah mak sy..

Ok lah .. tu je buat kali ni ..

Monday, November 17, 2008

Al-Kisah Part 2 - Mari Bersukan

Ah.. ayin yg sangat gumbira.. Ni mase hari sukan sekolah..sebelum puasa rasenye... dia tengah menyokong abg dia la tu ..ajoi lompat tinggi , si ajai nak lumba lari ..
Ni hah ajai & kawan dia.. just b4 perlumbaan 4x100m ..

Ni pulak ayahanda dorang suatu mase dolu .. ahli sukan tersohor di kg Bachang .. kira jaguh kampung lah ... Gambo ni masa pesta sukan kek kg den.. tahun ???...x ingat lah..lame dah..

hah tengok sape yg menang tu ... tengok baek2 tali penamat belum putus lae... x pasti mase ni marathon or lumba jalan kaki.. yg pasti sy menang... yeh,,yeh ..silalah kagum..

Sy mmg gila maen bolasepak .. gambo ni mase final.. team sy xde sponsor lwn team peberet yg ade jersi sedondon tu ... team sy baju ikut suke je.. Abg long saya , bg ajak, yg baju kuning ..3 dr kiri ... saya..??? cari lah..
Mcm biasa klu dah mcm star tu mesti org amek gambo kan ....kekekek... skor sebijik , tapi kalah lak.. penalti kick...hampeh den..

Foto ni sy sebagai pemain impot team china.. masuk piala apa ntah.. banyak sgt lah x ingat..Sy jugak maen utk mcm2 team ... kira pemain impot lah .. pemes nye sy mase tu..
Ada satu team tu maen liga Melaka division dua mase tu... tapi tiap kali maen first half je.. 2nd half mesti x maen. Sbb ?? Mula2 sy ingatkan sbb nak kasi abg2 laen main ( ramai yg koreje .. dtg lambat lah kan ).. tapi kemudian sy dapat tahu rupanye dorang terlupa nak register name sy kat Peratuan Bolasepak Melaka..PBM nye official keje gomen..2nd half baru ada ..Takut kantoi lah tu ..Mangkuk hayun tul ... penat aku lari satu padang , skor gol .. laga2 dgn abg singh dr estet2..rupenye aku pemain haram ...

Abah sy sebenornye x brape suke sy adek badek maen bola..sekolah sy jd johan MSSM , kemudian wakil MSSM lwn team S'pore & team Australia pun dia x dtg tengok .
Dia suruh maen badminton..sbb dia pun jagoan badminton.. punya lah banyak piala dia menang maen badminton.. Zaman tu tournament badminton adalah antara kelab2. Kelab dia kire paling top memanjang..tu yg banyak piala2 kat umah ..dia kapten, jd dia simpan piala lah. Dorang main pakai raket frame kayu mase tuu.. Kat umah kami reket & segala peralatan ada.. so kami selalu lah maen kat laman ...jadi lama-lama kita orang pun kire jd terer lah jugak . Sekadar pesta sukan badminton final pompuan ...sera vs shadah,, dua adik saya... bolot sume.. marah org kg agaknye.. balik2 kita orang yg sapu..
Saya x maen badminton sbb selalu clash ngan bola , sbb sy serba boleh, serba sy serba terrer .. patut dapat anugerah ahli sukan ..Lagipun kasi can org laen.. sy x gile kuasa tau... nnt xde org nak kawan same sy...

Mase sekolah pun, musim pertandingan bola same dgn musim badminton.. jd sy pilih maen bola lah...gila bola kata kan..

Ni hah sy mase maen sepak takraw lak.. lwn regu kg , yg baju2 kuning tu ( kg saya mmg pemes bila bab takraw ni..sampai lah hari ni ). regu sy kire tangkap muat je ..pon masuk final , tp kalah.. ok lah tu . Sy kurang minat takraw ni .. tp dah berbakat dlm sukan .. Abis camne.. kwn2 merayu rayu ajak .. x sanggup hampekan dorang.. sy kan baek hati.... hahahaha..
Sy jugak maen pingpong.. tp kalah semi final pada johan tahun tu .. tu hah yg dlm regu takraw sy ..baju putih.. wakil table tennis negeri melaka dia ni .. habis dia belasah pemain2 cina kat melaka..

Motip ...?? xde ape2.... saje nak berlagak ttg keterreran sy suatu mase dulu ... sekarang dah x boleh dah.. x de stamina utk game2 cam tu dah.. Sekarang maen sport laen lak.. tp sekali sekala je ..???

Ooi, ooi... ape senyum2 kambing tu... sy bukan cakap pasal yg tu lah...

GOLF ..anyone????

Saturday, November 15, 2008

....SpEciaL AnouNcemenT...

Special announcement from Interpol .

A fugitive on the wanted alive list is believed to be in Malaysia . Interpol is in contact with it's Malaysian counterpart to track down the fugitive of which a photo is attached . The public is requested to be on the look out for individual resembling the identikit and advise not to approach the said person as he may be armed and dangerous. Please report to the authority if he is sighted near you.


The fugitive was last seen prowling & marauding in Scotland & England in the 80s & 90s and is believe to having in his possession a myriad of Scott & English identification card . A sample of the such ID is as below ;


Known to be a physically fit and athletic person , he may has been disguising as ( pro?? ) football player in Malaysia . This modus operandi was previously used in the UK .
He is also the de facto leader of a illegal secret mob known as 29 [4] Ever , of which the number of members could not be verified as it is a very secretive & exclusive gang . It is believed that secret signals are being utilise to identify gang member(s). This fugitive however remains the only publicly known member .

Malaysian interpol also releases further info locally as below ;


Fugitif ini dilapurkan telah melakukan pelbagai jenayah. Dia dikatakan beranggapan bahawa dia berbakat besar dlm segala bidang termasuk bidang seni . Foto diatas diambil oleh polis sejurus sebelum beliau me'weli' basikal tua Pak Long nye & melompat ala Evil Knievil dan meloloskan diri dari kepungan & roadblock pihak berkuasa..

Sejurus sebelum gambar ini diambil beliau telah memukaukan sedara mara & rakan2 dgn men'sumbang'kan lagu2 Alleycat & Search serta memaksa mereka mendengar lagu2 ciptaan beliau sendiri . Dalam keadaan sedara2 & kawan2 yg telah terpukau hingga jadi zombie dan kelu tak boleh berkata2 , beliau telah melarikan basikal tua Pak Long nye.

Beliau dipercayai menuju ke KL utk uji bakat AF, OIAM dan program2 realiti yg seumpamanya. Memandangkan pada masa kejadian ini Astro & NTV7 belum ujud, polis beranggapan bahawa fugitif ini mempunyai kebolehan unik utk 'time travel' & 'teleporting'.

Fugitif ini juga dipercayai adalah serial offender . Beliau telah memukau seorang gadis dgn modus operandi yg sama. Dari sumber yg boleh dipercayai gadis itu telah terpukau dgn petikan gitar & dendangan lagu2 beliau dan seterusnya telah menyerahkan seluruh jiwa & raga dgn menjadi isteri fugitif tersebut .

Terbaru , fugitif ini dianggap telah membuat penukaran identiti juga penyamaran agar tidak dapat dikesan . Beliau dipercayai telah menukar penampilan supaya sukar untk dikenal pasti oleh pihak interpol & pihak berkuasa tempatan.

Beliau dilapurkan juga dikenali sebagai Big Stomach . Maklumat terkini mengaitkan beliau dgn blogger aka Big Mouth . Siasatan lanjut dan terperinci dilakukan bagi mengenalpasti kesahihan maklumat ini .

Fugitif licik ini diwarwarkan akan dapat ditahan tidak lama lagi. Info semasa melapurkan kealpaan beliau yg telah terkantoi dgn guru sekolah sebab nak cover anak nye yg ponteng sekolah pada hari result upsr diumumkan . Lapuran guru darjah tersebut membolehkan pihak berkuasa utk 'zoom-in' kepada kawasan beliau beroperasi waktu ini dan mengesan pergerakan beliau.

Namun demikian pihak berkuasa mungkin menghadapi masalah utk menahan ,apalah lagi mendakwa beliau. Ini kerana tiada satu pun lapuran difailkan dimana2 balai polis, balai bomba , balai raya , balai air , balai rong seri , balai panjang atau dimana2 juga. Semua mangsa aka sedara & kwn2 buat tak tau je. Ini mungkin sebab fugitif ini bersopan santun, baek hati dll....dalam melakukan kerja2 beliau.. Siap belanja teh tarik sekali sekala.. BPR mungkin perlu menyiasat samada perlakuan sebegini boleh ditakrifkan sebagai merasuah.?

Pihak berkuasa bagaimanapun mempunyai satu 'trump card' yg mungkin dapat digunakan bagi mencekup , melokap & mencampak kan fugitif ini kedalam....jika perlu & terpaksa.

Fugitif ini dipercayai telah melakukan suatu jenayah yg kritikal dimana beliau telah gagal menghapdetkan blog nye selama dua-tiga hari tanpa sebab2 atau alasan munasabah maupun MC dari klinik doktor . MC beli pun gagal di kemukakan .

Oleh kerana ini mungkin menyebabkan berlakunya rusuhan , beliau boleh diambil tindakan di bawah ISA , sub section blah..blah..blah ...akta keselamatan awam .

Kini menunggu arahan KDN untuk tindakan selanjut nya..

Wednesday, November 12, 2008

......JusJuSjUSJusjuS....

X tau nak cite ape lah..tp klu x hapdet takut ada lak yg merusuh.. he..he.. mcm ramai nor yg singgah kan.. tengah writer's block ni ... x per eks.. coba layan yg ni..

Asyik2 pasal makan2 jer.. apa kate klu kita minum2 lak ..?? kat kedai ade lah mcm2 jenis ayoq.. kat umah pun same tp kenalah wat sendiri..

Ni nak cite sikit.. sy skrg ade tebiat baru ...x lah baru.. tebiat lama muncul kembali... alah2 jejak kasih lah ni...Sy biasa nye minum air masak ( BM yg suruh ,klu x kena rotan..he..he.. ) tp terkini slalu je nak minum jus.. mcm org mengidam lak..ha..ha......
x tercapai hajat nak comeback camne.. ( ini codeword dr VP.. maknenye diet / kurangkan berat badan ..)

Ni hah susu dlm kotak .. bila bulan puasa .. banyak guna nye.. anak2 saya suka makan koko crunch dgn susu.. jd senang lah klu terlewat bangun utk sahur... belasah koko crunch jer lah..
X yah masak..


Mcm satu kegilaan saya ni ... minum air jus ...( NAk menten 29 forever ke ?? ... BM )
Sebenar nye tidak.. aku saja suka... buang tebiat kot..
Mula2 sy suka minum2 air oren je..


Lepas tu saya melarat.. ayer jus mangga... sodap.. ni pun rase nak...

Yang twister ni ... BM yg lebih peberet .... tengok tu belum ape2 air dah hilang skit..

Alamak... gambo jus nenas dah terdelete lah pulak... pun sodap jika diminum...

Anak2 sy kekadang 'curi2' minum...kelakar lah pulak... taktik yg paling biasa... mase kite tengah tengok2 tv atau nengok/update blog ...dorang diam2 bukak fridge.. minum senyap2 lah..
Sy & BM buat2 x perasan jer lah ..

Lepas tu sy akan buat2 marah
Sy : ' Sape yg pandai2 habiskan jus abah ni....'
Anak2 : ( biasanye salahkan satu same lain ) .. ajoi/ajai/ayin ( pick one ) yg suruh... dia haus sgt.. kita teman je..
Lepas tu aku denda dorang 'urut' pakai 'mesin urut ikan dophin' ... ye.. sy ni mmg kejam..ha..ha..

Tapi kan.., dorang dah pandai dah skrg ( ..agak nyer minum2 jus & susu boleh merangsang otak .. ). skrg ni x perasan pun bila dorang amek... tau2 dah habis .. adoi... abah nye kena beli lagilah... kan sy skrg suke bende 2 ni... kire mcm ' in-season' lah sy ni...he..he..
Dan... disbbkan x dapat kantoikan dorang ... urut lah kaki sendiri ..

Tapi ... yg bagus nye pulak bebudak ni ... klu jumpa duit yg bukan duit dia.. dorang x ciluk ...
baik kat umah atau kat luar ... bagus.. bagus.. i like ... credit to BM lah eh...

Tapi jus abah selalu jer dia kebas .... hiks.. x pe ..xpe.. sy beli pun utk minum sesama.. tapi tensen jugak klu tetiba je dah boh - liau... Apa nak kate... anak sendiri kan..???

Amacam ??? Dah ada rase2 mcm tekak tu gatal2, kering..rase alah2 kehausan camtu... apa lg pi lah minum... minum2 jus2 ni ... mmg sodap..mmg sodap..mmg sodap.....

... jadi x usaha sy nak pukau kan korang minum air jus ?? he..he..he..

Tuesday, November 11, 2008

..TeRaphY.......TerAPi....

Hah.. tengok ni...gambo ikan2 dalam aquarium lagi. Tetiba je saya suka tengok2 ikan ..mcm best jer... nak hilang 10-sen lah konon nyer... kire alah2 terapi ikan lah....


Biasa nye saya sekadar suka makan ikan.. ikan goreng ke , steam ke , bakar ke ..... ok..ok.. u ouls get my drift kan...Tapi klu memancing tu ada kureng lah ...

By d way sy suka ...masak 3 rase ..sape ada resepi ?? ..tulislah dlm blog .. nnt saya singgah eks .. saya nak try masak ..( tengah semangat ni...) .. or dgn manja .. mintak BM yg masakkan ....ha..ha...
Blog sape yg harus sy terjah eks..??

Korang pernah pegi terapi ( spa ??? ) ikan x ? Kita letak kaki dlm air.. lepas tu ikan2 kerumun dan gigit2 dgn manje2 ... alah geli geli sikit je ..tapi best gak..

Video bawah ni saya amek dah lama gak ..mase tu ku bior kan kaki2 ku longlai dibelai2 & digigit2 oleh ikan2 yg kecik2 tu .




Pada firasat sayalah.. ikan2 tu banyak yg betina......sbb tu 90% datang goda2 gigit2 kaki saya... x banyak yg pegi ke kaki pompuan sebelah saya ( kaki tu milik adek pompuan saya , shadah.. )

Saya mcm ada aura atau magnetic personaliti ...ikan pun suka kat saya..hebat nye saya ni...Sila lah kagum....
Ataupun.... kaki saya banyak 'vitamen' & nutrient utk ikan...... he...he....

Best gak buat benda ni.. lepas habis kulit rase licin selicin licin nye, lembut selembut kulit bayi... betul, saya tak tipu...cuba try test sendiri...RM 10 jer...

Kalau ada org boleh pikir mcm mane terapi ikan cam ni.... boleh buat utk muka ... mesti boleh buat bizness , gerenti boleh buat duit ni ...kulit muka licin, no jeragat,no jerawat ... ah... alah2 facial .... Fish Facial ...
Kalau boleh buat utk gigit2 & hilangkan lemak kat perut dan area2 yg seperti nye... wah.... mesti boleh jd kaya raya ..... gue cakap lu ....
Apa lae... sesapa yg tengah cari biznes idea tu ..... big market ni.....

Monday, November 10, 2008

.. 10-SEn...10-siON......

Cantik kan tempat ni ... lampu liplap-liplap lae .. walaupun ceera suka tuduh saya kaya lah , mewah lah... sebenornye .. ini bukan umah saya.. bukan sy x mampu buat cam ni .. cuma sy x mahu.. he..he..( eksen2 skit, berlagak mcm org kaya ) .. Lagipun beso sgt lah.. sape lah yg nak kemas2 kan ...mesti letih seletih-letihnye klu nak menten rumah cam ni...kan..

Hah.. tengok... ada ikan lae.. x tahu lah pulak ape nama nyer.. ikan emas?? tapi x nampak keemasan nye... tp best gak maen2 ngan ikan ni.... release 10-sen skit..

Sebenornye saya cuti hari ni ( jumaat - 7Nov ) sbb sy nak jumpe ngan YDP pasal nak renovate umah baru sy .. hampeh tul .. dah sebulan lebih dah mohon & wat rayuan... kena jumpa sendiri lah face 2 face..
Surat pd YDP yg dulu merayau2 selama berminggu2.. lepas tu turun kat org bawah balik .. apakemende lah ni...

Sekali ... dia x de lah pulak ..sekali lagi...letih ah cam ni....
Tp jumpa jiran saya kat umah cheras.. pindah hq.. jadi PA pengarah *****.
Dia yg tegur sy dulu.. sy ni chairman persatuan taman umah skrg ni... asalnye utk sementara je... tp x kasi resign lah pulak .. bila pindah nnt dapat lah ganti org laen...

Dapat lah jugak (selepas 2 jam menunggu ) jumpo timbalan YDP .... tp seperti yg sblmnye... ..dapat jawapan standard... 10-sen lah gue.. lepas ni kena pegi aquarium td balik ..tengok ikang2 berenang2 ... tenang2kan fikiran ..

Habis.. nak buat camne eh?? Mesra pelanggan ke cam ni ???? Mcm buang mase je....?!! Brape kali nak turun naek ni.. ...??? birokrasi gomen lah ni... mcm nak kena tarik kebel jerr..?? Mentang2 lah gelaran dato' aku ni...sbb cucu arwah maklong aku dah ada anak...hmm..hmm...


Akhirnye dapat jua ku bertemu YDP ... betul... tp dgn gambo nye je lah... tu yg pakai kot tu.. x leh amek dokat2 nnt kena saman lak ... uh..uh..

Harap surat2 saya x masuk tong sampah mcm ni...

Sebelah tu pintu kuar.. moh lah kita balik...
Tunggu jer lah surat jawapan... rasenye jawapan std lagi lah...

Oh YDP ..bila lah ko free sikit..??? Boleh lah kita beramah mesra...
Next week ada hari mesra lagi .. tp saya dah mcm tawar hati je ...

Aaarrgghhhhhhh..........