Thursday, November 20, 2008

Al-KiSaH ParT 3 - PeRgI...UK....

Semasa tunggu SPM sy x buat apa2 ..duk umah sesaja.. ayah sy suruh...suruh jage umah..
Sbb abg2 sy x der katenye..Abg Ajak kat ITM , abg Aman study kat Australia..
Jd sy ikut je lah...x pegi carik keje2 part time pun...kire sy bertuah lah..
itu yg asyik maen bola memanjang je.. jd gelap kulit ku..

Gambo hiasan :: Emak dapat pingat dari Gabenor Melaka..

Aktiviti tetap .. hanya berubah klu ada acara2 yg menarik...
Pagi...biasenye tidor lah , klu sy dah bangun..sy pegi jogging ke... ape ke...atau pegi balairaya maen badminton atau pingpong.. tapi harus bekfas dulu..
Tengahari... makan lah ape lagi.. mak sy selalunye akan masak sambal goreng ikan bilis..pedas menyengat..i like very very much..
Petang..maen bolalah ape lagi.. klu ujan.... mati kutu sy klu hari ujan ....
Malam... tengok hari..klu hujung minggu biasanye ada kenduri kawen.. gi tolong2 ape yg patut..dan malamnye........dulu ada joget lambak aka joget ronggeng aka joget cak kun cak... ini acara wajib suatu waktu dahulu.... syok jugak tau...berpeloh2 berjoget2..
sy sebenornye x pandai joget2 ni tapi kire mcm exercise , amek stamina lah..ha..hua..ha..hah.. tu lah sbb esok nye susah nak bangun pagi...
Tapi skrg joget2 ni dah xder lagi.......telah diistiharkan haram oleh JAIM...

Bila dapat result SPM.. yahoo..sah sy ni tergolong dr org2 yg tahu mengunakan akal & menjawab soalan2 dgn baek...alhamdulillah..
pas tu masuk lower six jap... referlah posting part 1 dulu..klu dulu miss eks..
Nak jdkan cite.. member2 aku sorang demi sorang pegi interview & bersiap2 nak pegi ober d sea.. heran tul lah sy yg terrer merrer x kan xder ape2.... ini kes naye ni.....

Gambor hiasan : Depan ( L2R) : Sera, Busu ,P Long , Dak Lan ( depan ). Belakang Shadah & Saya..

Pada suatu hari jumaat yg terang benderang , sy dah bangun dah ok... terdengar bunyi telepon..
Telefon : kringg..kringg...kringg ( mase tu bunyi cam tu je..henpon x ujud lae..x der lagu2.)
Saya : Assalamualaikum....hello..
Telefon : Cikgu Yatim ni .. ha..kenapa x datang sekolah..ari ni.. ( alamak kantoi gue.. )
Saya : X brape sihat cikgu..( tipu sunat ni..mlm sblm ade aktiviti ape ntah..terlajak tidor..)
Telefon : Ni..org KP/JPA carik kamu..esok pegi KL..kat Bank Pertanian tingkat ** kul 10.30pg.
-Mase tu gomen keje hari sabtu 1/2 hari... ofis kementerian buka lah ok...
-Cikgu Yatim ni kwn my daddy ( cikgu gak ) & aku lak monitor klas die...

Rupe2nye nama sy ada selama ini.. tp surat x sampai2 pun. Kenapa lah agak nye..???Seb baek kwn sy yg pegi nak amek surat ( dia nak pegi US ) gatal2 tanya kat awek kat sana..
Awek tu (setiausaha pengarah lah) kebetulan org melaka, tengok dlm list ...tu hah ..nama ku yg bercahaya ..terpampang..dia pun heran..kenape pulak x dapat surat ??? Maka dgn sepantas kilat dia tipon sekolah aku lah..,dan.... sy boleh pulak ' x bape sihat'...

Alamak camne ni.. esok kena pegi sana....pegi KL... mase tu mana ada highway PLUS....pakai jln lame jer..dua lane..Tp tuhan syg kat sy...kebetulan my auntie ( mak oteh ) pun kena pegi tempat tu sbb kena buat dokumen nak sambung buat master kat US, dia guru besar SM selandar mase tu..nak mohon cuti x gaji atau cuti sambil blajar klu x silap ...kot.. maka settle satu problem.. Syukur , sy bertuah sekali lg..

Gambo hiasan lg :: my daddy with KM melaka ( TS Abd Rahim )

Maka sy dgn konfiden nye masuk ofis JPA tu... diberi borang utk diisi..lalu sy isi jelah... ade 3 budak lagi klu x silap.. tp org KL ..eksyen lah tu ..sy org kampung ( yg dokat je dgn town)

Mase isi2 borang Mak Oteh aku sampai..dia dah setel masalah die..
" Dah isi borang ?? Let me see.." .....auntie sy ni nak sambung buat master in english..
" whY lah u do it like dis.. make it more interestinglah..spice it up " ....lalu dia terus mengedit..part yg kena buat essay tu kena buat in english...alah klu dah cikgu tu ..cikgu BI lak tu..
" Nah tulis balik.. amek borang laen "
Lalu sy dgn gigihnye tulis lah balik..same je cite..tp ade ayat2 yg power skit..sy pakai words yg biasa2 je ....grammar diperbetulkan . essei ku settle.... hebat nye sy..hahahaha..

Pas tu sy masuk di soal siasat aka interview...in english lak tu... 2 laki2, 1 pompuan..
Oral test ... beres... sonang bah tu..
Essay...ditanggung beres , courtesy my Oteh.. detektif 3 org tu kata excellent!! sy gelak dlm hati..
" Yr english is quite impressive .. I suggest u take up law.."
Ko tahu ape sy jawab ??
"X nak lah.. computer sains x leh ker???"dlm BI lah... masa tu computer sc. is a new course. Apple/Microsoft/internet blum ujud pun lg....
Sebenor nye waktu tu sy x kisah bidang ape..sy nak ke US jer..
" Dek..u skrg dah kire last batch.. tinggal professional course je.. Law/QS/Accountancy.."
Sy tanye .." yg pegi US mane satu ??"
"US elek..sume pegi Ulu Kinta jer.." alamak aku sengsorang jer ke.. member sume gi US..
Aptitude test
... aku kena nyanyi.. 2 lagu lak tu..2 lagu ciptaan sy sendiri.. kan sy ni berbakat besar..hahaha .
Mase isi borang ada soklan ..hobi /kebolehan/kemahiran. Sy tulislah main gitar & mencipta lagu ..
Sbb ??? sy skodeng sorang budak laen mase isi borang ..dia tulis.. piano ..gred ** Yamaha blah..blah..
... so sy belasah lah tulis cam tu... manalah saya tahu nak kena nyanyi pulak....

Sy pun nyanyilah lagu sy yg terpopular mase tu .....tajuk nye... Mengapa Begini..

Lagu ni pernah dinyanyikan oleh kwn2 sy, budak2 student SMS Air Keroh (skrg SM Muzafar Shah ) mase hari guru... Kabor nye berduyun2 ( mostly yg pompuan ) meminta lirik lagu tu...
Ingatkan sy dah nak jd pemes , rupe2 nye dorang canang tu lagu dorang.. kira lanun cetak rompak lah kengkawan saya tu.. azizi aka cicak (ref: alkisah 2 ,takraw- baju biru ), rudy ( budak sabah ) & 2 ekor lg yg sy x ingat namenyer...

Agak nye kerana terlalu kagum dgn persembahan sy.. detektif 3 org tu suruh sy nyanyi satu lagu lg..
Jd kerna x mahu menghampakan 3 peminat baru tu..sy belasah lah satu lagu lagi ..'hanya utk mu'. .. darah hg tuah plus lanun bugis beb ..mane ada takut..lagi pun dlm bilik ..audience 3 org jer..x der stage fright lah...

Nota: bukannye best sesangat lagu2 cintan tu.. simple chord progression je.. tp mase tu sy kire mcm bervangga lah...

Lepas tu peminat2 baru sy pun meminta sy sain otograf... banyak lak tu ...berhelai2...nak kasi kat keluarga , kawan2 & sanak sedara lah agak nye...

Lepas tu sy & Oteh gi jumpe Acik Leha ( mak rais & angah raezar etc ) ... lunch makan KFC...
Ptg nye ..balik ke kg halaman lah... ade org kawen minggu tu... berjoget2 lah lg sy mlm nnt...

Kemudian setelah beberape minggu lamenye... saya pun bersiap2 utk ke UK..
Berbekal beg warna coklat.. siap ade tulis name sy besor2 kat tepi.. maka konvoi tiga kete berangkat lah ke KL... tiga kali berhenti tu ... kita minum dulu...

Jadi pada pagi hari tanggal 7hb Ogos , saya di bawa pergi meninggalkan kg halaman saya pegi ke Ulu Kelang ... rumah Jeneral Hashim & Puan Halijah ( adik mak saya..) mase tu blum jd Dato/Datin lg... sbb auntie sy masak steam boat hari tu ....khas utk saye... saye kan 'anak' dia....

Maka ...sampai lah sy ke UK.. Ulu Klang...

2 comments:

Casper a.k.a wifee en.atan said...

cisss ingatkan united kingdom..tipah tertipu la niiiii

B..alang said...

Casper ..sabo lah cik tipah ... cite ni mcm telenovela ..ade twist2 sikit..kire drama bersiri lah ni..
sementara tunggu episod seterusnye.. mari kite joget twist...tp u x leh twist habis2an tau ..pelan2, hati2 skit.. cam twist saloma jer dah le..