Thursday, November 27, 2008

BaLiK KamPunG

Most likely uols dah bace cite ni kat blog BMouth,, tapi sy nak publish gak. hari tu tenet kat kg x brape cun... x dapat nak publish... nak baca,baca... klu x nak....pun baca gak eh..
Ini Mak Lang Rahmah...kakak mak saya.. dia baru singgah jengah mak berk... ni tengah makan sarap dgn kami.. kat kedai Mak andak Jenab , adik mak sy..

Ni sera & fendi...same2 sarap....tunggu kami sampai...


Lepas makan kat kedai andak Zainab kami gi umah mak oteh sy sbb nak melawat nenek sy Nek Berk . Nenek sy tinggal umah oteh sbb oteh dah bersara ...jd ada kat umah .Dia bru kuar spital ..sakit tua.. dehydrated sbb dia x selera nak makan minum.. Sian saya tengok dia ..dah banyak susut badan dia....kurus je skrg ni...
Nenek saya ni separuh chinese ...ade 12 org anak - 9 pompuan , 3 lelaki ( 1 meninggal masa kecik ).. Jd cucu2 dia mcm rojak lah kan...melayu+bugis+chinese+++++

Umah oteh ni bertemakan english cottage. lawa gak..ade taman..kolam..ade batu refleksologi...dlm umah lak ade mini air terjun ...

Klu uols ada baca alkisah part 4 ... inilah org nye yg adjust english essay sy mase interview di JPA dulu. Lepas buat master kat Indiana U.. dia sambung buat PhD kat Manchester , UK ... patut nye kena panggil Dr Jamaleah lah. Dia duk kat situ terus jer minat bola... penyokong tegar Man Utd dia ni..
Balik M'sia jd sr lecturer kat UPM..kemudian contract lecturer ...lumayan gak income dia mase tu...skrg dah pencen... Asyik belajar & mengajar ....terlupa lak dia nak kawen..( ampun oteh..raye nnt minta maap ) . masih single lae ni....

Ko nampak x kosi ni... ramai dah gunakan utk bersanding....uncle2 , auntie2 dll ....termasuk lah sy.....seb baek ade ...sbb mase sy kawen , arwah mak baru meninggal ...banyak urusan kawen ter missed... so sbb korang x dapat tengok sy bersanding....tengok kosi pun ok lah...

lepas tu we ouls pegi ke depan balik , ekceli depan umah oteh jer ..Atuk sy dulu kerani pejabat tanah.. mase dulu2 klu jd kerani kire mcm org berpangat besar . Dia beli banyak tanah disekeliling umah dia . Semua umah anak2 dia dekat2 umah dia lah . Umah Maklong, mak ngah, mak oteh, acek leha, mak andak semuanye kat sini ... Umah mak sy , pak ibik , acik karim& mak lang jauh sikit ... tp klu masak air...air x sempat didih ..dah sampai dah...dokat jer...


Ni diumah busu aton..tengok lah BM & co x sempat2 nak maen buaian .
Umah ni sebenarnye umah atuk sy ... skrg famili busu duduk . Mase sy kecik2 disini lah sy bermain dgn sepupu2 & budak kg.... maen rounders , galah panjang ....dll mainan budak2 kg,
Main netball pun pernah tau ...jaring nye pakai tin minyak tanah yg dipotong & dipakukan kat pokok..... oi mmg syok nye zaman kanak2...
Aduh.. apaan saje dua polisi ni...Abg Yahaya ( putih ) & Fendi . Abg yahya ni balik dr Kedah, Fendi dr Kuantan nak jengok2 nek berk.. baguskan famili sy...so prihatin.
Ni depan umah arwah mak bapak abg yahya ni ... Maklong & pak long saya... Dua2 meninggal selang seminggu... kire sehidup sematilah ye... tp mase tu kesian sy tengok sepupu2 sy...terpinga2 ....tiba2 x de mak bapak... seb baik dah besau2 semuanye mase tu...
Motip pegi sini sbb si angah aka reazar sdg petik buah jambu air.. lps tu cicah dgn kicap+gula+cili padi... pergh....best ..best nye..
Budak kecik yg dah besau ni pangkat cucu ...ekceli cucu pada anak kedua mak long sy.. tp dia & adek dia pnggil sy datuk ...wlupun sy 29-4-eva...
Awek yg pakai cekak kuning tu makcik dia ..mimi...pun baru beberapa bulan dapat anak...tiga kali datuk lah sy..
Sebelah nenek shadah tu sepupu sy..dila ,anak busu aton...yelah mak dia kawen lambat .. yg pink tu anak dak Ara , anak buah abg yahya..alamak kenapa lupa lak name dia ..belakng dia mira..sepupu gak ..adik si Dilla.. muda2 kan sepupu sy... anak busu aton yg bongsu , iwan , baru tingkatan 2...

Lepas tu baru gi umah shadah... masak2 ( ekceli anak sedara yg masak ) ..kami makan nasi dgn sambal goreng ikan bilis..my peberet..
Kul 4pm si rais & famili sampai... rais terus terjah makan..
Kul 5pm , sera ajak pegi mee hassan... so kitaorang yg x reti2 kenyang setuju sepenuh hati... Kul 530pm terus terjah masuk Avanza sera...muat 8 org .. anak2 kena tinggal...jaga umah & baby si rais & Hadz... hahahahaha...kejam tul kan....hahahahahaha....ya betul...


Dah lah susah nak carik parking...nak makan pun meja x der..tengok gambo ..mula2 senyum2 menunggu dgn penuh kesopanan...tp x lame.. lepas tu kuar lah aksi mafia ...berdiri kat meja org yg dah habis makan.. tentu tertekan jer org2 tu...

Ha...dah dapat meja ... dah dapat minum...baru senyum2...hiks...
Mase tengah makan ade lak org sembur asap... agaknyer ade kes denggi kawasan ni... seb baik sebelah jln sane & angin tiup arah laen.. klu x ...boleh buat hati jd panas.....
Lepas makan... ada lak nak jengguk2 Jonker Walk....so kita layan jer lah.. Ni gambo cincin2 yg kami belek2..lama gak ...amoi tu lak layan jer... so BM beli lah..
tu gambo BM try test cincin di jari runcing nye...
Tengah jenjalan kat situ, ayu & hubby dia lak sampai....so jenjalanlah ramai2..

Tiba2.....
kitaorang teringat ...ada 12 bungkus mee/kuewtiaw utk bebudak dlm kete...
hari pun dah gelap.... moh lah balik....

Malam nak gi umah Abah sy lak..

2 comments:

BigMouth said...

sape nyer jari yg runcing tu....hikhikhihk

Casper a.k.a wifee en.atan said...

fuhh citer flashback ni best laa..
sambung la copat2....