Monday, November 17, 2008

Al-Kisah Part 2 - Mari Bersukan

Ah.. ayin yg sangat gumbira.. Ni mase hari sukan sekolah..sebelum puasa rasenye... dia tengah menyokong abg dia la tu ..ajoi lompat tinggi , si ajai nak lumba lari ..
Ni hah ajai & kawan dia.. just b4 perlumbaan 4x100m ..

Ni pulak ayahanda dorang suatu mase dolu .. ahli sukan tersohor di kg Bachang .. kira jaguh kampung lah ... Gambo ni masa pesta sukan kek kg den.. tahun ???...x ingat lah..lame dah..

hah tengok sape yg menang tu ... tengok baek2 tali penamat belum putus lae... x pasti mase ni marathon or lumba jalan kaki.. yg pasti sy menang... yeh,,yeh ..silalah kagum..

Sy mmg gila maen bolasepak .. gambo ni mase final.. team sy xde sponsor lwn team peberet yg ade jersi sedondon tu ... team sy baju ikut suke je.. Abg long saya , bg ajak, yg baju kuning ..3 dr kiri ... saya..??? cari lah..
Mcm biasa klu dah mcm star tu mesti org amek gambo kan ....kekekek... skor sebijik , tapi kalah lak.. penalti kick...hampeh den..

Foto ni sy sebagai pemain impot team china.. masuk piala apa ntah.. banyak sgt lah x ingat..Sy jugak maen utk mcm2 team ... kira pemain impot lah .. pemes nye sy mase tu..
Ada satu team tu maen liga Melaka division dua mase tu... tapi tiap kali maen first half je.. 2nd half mesti x maen. Sbb ?? Mula2 sy ingatkan sbb nak kasi abg2 laen main ( ramai yg koreje .. dtg lambat lah kan ).. tapi kemudian sy dapat tahu rupanye dorang terlupa nak register name sy kat Peratuan Bolasepak Melaka..PBM nye official keje gomen..2nd half baru ada ..Takut kantoi lah tu ..Mangkuk hayun tul ... penat aku lari satu padang , skor gol .. laga2 dgn abg singh dr estet2..rupenye aku pemain haram ...

Abah sy sebenornye x brape suke sy adek badek maen bola..sekolah sy jd johan MSSM , kemudian wakil MSSM lwn team S'pore & team Australia pun dia x dtg tengok .
Dia suruh maen badminton..sbb dia pun jagoan badminton.. punya lah banyak piala dia menang maen badminton.. Zaman tu tournament badminton adalah antara kelab2. Kelab dia kire paling top memanjang..tu yg banyak piala2 kat umah ..dia kapten, jd dia simpan piala lah. Dorang main pakai raket frame kayu mase tuu.. Kat umah kami reket & segala peralatan ada.. so kami selalu lah maen kat laman ...jadi lama-lama kita orang pun kire jd terer lah jugak . Sekadar pesta sukan badminton final pompuan ...sera vs shadah,, dua adik saya... bolot sume.. marah org kg agaknye.. balik2 kita orang yg sapu..
Saya x maen badminton sbb selalu clash ngan bola , sbb sy serba boleh, serba sy serba terrer .. patut dapat anugerah ahli sukan ..Lagipun kasi can org laen.. sy x gile kuasa tau... nnt xde org nak kawan same sy...

Mase sekolah pun, musim pertandingan bola same dgn musim badminton.. jd sy pilih maen bola lah...gila bola kata kan..

Ni hah sy mase maen sepak takraw lak.. lwn regu kg , yg baju2 kuning tu ( kg saya mmg pemes bila bab takraw ni..sampai lah hari ni ). regu sy kire tangkap muat je ..pon masuk final , tp kalah.. ok lah tu . Sy kurang minat takraw ni .. tp dah berbakat dlm sukan .. Abis camne.. kwn2 merayu rayu ajak .. x sanggup hampekan dorang.. sy kan baek hati.... hahahaha..
Sy jugak maen pingpong.. tp kalah semi final pada johan tahun tu .. tu hah yg dlm regu takraw sy ..baju putih.. wakil table tennis negeri melaka dia ni .. habis dia belasah pemain2 cina kat melaka..

Motip ...?? xde ape2.... saje nak berlagak ttg keterreran sy suatu mase dulu ... sekarang dah x boleh dah.. x de stamina utk game2 cam tu dah.. Sekarang maen sport laen lak.. tp sekali sekala je ..???

Ooi, ooi... ape senyum2 kambing tu... sy bukan cakap pasal yg tu lah...

GOLF ..anyone????

6 comments:

Ceera said...

abanglng cakap pasal apa? atam tak paham ah...
fuyoooo hebat oh abanglang dulu..

nape anak2 mu sorang pun tak ikut.. semua pemalas piang je atam tengok, wakakaka

kobin said...

fuuu tere oh abglang

Casper a.k.a wifee en.atan said...

cayolah abg lang...gigih masa dulu yer..erkk sekarang ni???

AziS said...

caya la...semangat bersukan

B..alang said...

kengkawan...ada sikit2 lg baki
ke terreran sy .. ade sape2 brani nak cabar..tp bg mase sy get fit sikit..ok.. setahun dua boleh ??
Klu x sabor kita lwn dam aji je lah...

aminppong said...

salam 1 msia, fuyooh. alang terror kalahkan ping pong ngan pemain china. boleh kasi petua. saya aktif gak main ping pong. dari : aminudin1964@hotmail.com. kg. bachang darat, melaka warisan dunia.