Tuesday, November 25, 2008

AlKiSaH - ParT 5..... ThE FirsT YeaR....


Selepas bermalam di Malaysian Hall.. kena mcm oerientasi gak , keesokan harinya kami pun bersiap2 utk kekolej di Buckinghamshire..kira2 150km je dr London..Tapi seblum acara bebas .... sy & kengkawan merayau2 di Oxford Street jap... pergi yg dokat2 jer ... tengok2 jer ..takut nak berbelanja ... exchange rate klu x silap... RM6.50 to 1 pound sterling .. Ngeri nye mase tu ...klu pensil dijual 50p , makna nye same dgn RM 3.25 sebatang ... fuh... mahalnye beb...!!!
Ini kira 'acclimatisation' process ... bukan cuaca & suhu jer ke di acclimatise ...hahaha
Tu sbb gua gigil mase tu...

Kita oarng pegi naik ketapi.. British Rail.. tapi x naik yg intercity ( ketapi laju )..sbb kami nak turun di Bletchley...kolej & umah disini...Tempat ni ada tempat perisikan , GCHQ , kat sini ada earsdropping centre... punya lah banyak satelite disc kat situ ... disini lah dorang break Nazi's 'enigma code ' mase WW2 ... pasal pergerakan tentera Jerman terutamanye U boat ( kapal selam )... Mase sy disitu tempat tu masih lg berfungsi utk Nato..


Ini gambo kami..baru sampai di Bletchley ...7 lelaki , 14 pompuan... sapelah yg ala2 gedik tu ..... Inilah bakal2 Lawyer, QS, Valuationeer & Accountant ... Tp kena pass A level dulu lah beb..

Ni gambo super senior yg nak beransur ke universiti masing2.. ye lah kan umah dorang duduk akn diambil alih oleh kami ..batch saye jer 21 org sumenye.. batch atas kami..9 male 5 female ...
Semuanye 35 orglah yg tinggal di situ .. Sebenornye ada lg ..2 famili cina malaysia & TS Haniff Omar & famili yg dtg kemudian ... ambil Law di Buckinghamshire U .

:: Gambo 1st Raya::
Back ( L2R ) : haleed, ita,shasha, leena ,rassa, azah, rina , alamaleena
Centre ( L2R ) : linda , tuti , fazilah , khadijah , azian ( passed away few yrs back )
Front : mawardi, anuar kecik, adlan , 29<4>eva , fauzi , charles , mubashir


1st raye di UK ... gambo kami ni bila saya tengok balik baru perasan...tiap baris sama komposisi org2 nye.. cume posisi yg berbeza .. yg lelaki lak exactly the same ...

Tp x lengkap klu x maen bola.. inikan england... Ini mase break.. senior2 x-student 'balik kg '..lalu kite pun lwn bola ... Mane saya??? lihat antara baju2 belang ( team senior ) ada nampak x kapla jin rambut panjang ...x leh tunjuk kaki2 ku yg seksi ... takut ada yg histeria ...
Kalah 3-1.. kire ok lah kan.. Kami pun ada balas sebijik dgn gol dr free kick ala2 david beckham...

Ada sesapa nak otograf ...heheehehe...

6 comments:

Casper a.k.a wifee en.atan said...

best la citer abag lang ni...

erkk nak tanya tul ker kaklang masa balik kg dia makan sikit jer...hahahahaha larikkkkkkkkkkkkkk

B..alang said...

mmg tul dia makan sikit jer.. tp lepas tu makan sikit lg dan lg dan lg....
tp sy lak yg makin besau.... heran tul lah..

vagg. said...

tahun bape tuh bang? masa sy kat sana 2004.. currency 7 hengget satu pound sterling. kira tinggi le kan kalo 80's pun dah RM6.50

B..alang said...

Banyak tahun dah vagg.... currency floated ikut pasaran ...paling tinggi about RM 7.70 to £1. Tp mase sy balik RM5.42 jer ..hampeh.. u wat ape...study gak ???

vagg. said...

study.. tp ada hal kena balik msia smula xlama pastuh. pjg citenye. hal2 terrosist2 nih la. 2001-2004 kan heboh psl terrosist org islam nih. diskriminasi!diskriminasi! (tetibe meroyan balik nih hahaha)

B..alang said...

boleh ke camtu?? u muka ada mcm terrorist ker?? ..teringat lak alang masa balik aritu..visa hidup..tp pasport dah expire ...seb balik lepas...huhuhu