Saturday, October 18, 2008

Oktober......

Adalah dimaklumkan bahawa hari ini 18hb Oktober 2008 bersamaan 18 Syawal adalah tarikh ulangtahun ke 2? En kadok @ ruff @ ruffrogg@farah atan@..... banyak nick dier .. seorang taukeh khemah yg berjaya .. Jiwa Generasi S/B is no.1 in Melaka beb..
SELAMAT HEPI BESDAY 2 U.. Semoga dapat awek yg sesuai dgn jiwa ko..apasal masih patah hati lg ker ???..Bizns pun bizns jugak...
Klu Pak Bek ( arwah datuk kitorang ) Raja..kau jd putera mahkota dah .. tp waris ta'ah pun .. ka.ka..ka..
Kita kan keturunan lanun Bugis ...Aku rampas kuasa kang .. Cheers bro... teh tarik jer..

Hari ini jugak hari ulang tahun pemergian Achik Leha ( my auntie) , mama Rais , Angah, Ayu & Am. Puan Saleha ni dulu Manager Sabah ( skrg Alliance ) Bank Pandan Indah...
Bulan ni jugak Pak Bek kembali kerahmatullah pada 20/10/86..
AlFatihah....

Oktober jugak besday org2 lain .. K.Long aka Darlina .. belated hepi besdaylah ye.. dia baru dapat 1st born bulan Ogos bersama Neil ( omputih ni.. dah masuk Islam lama dah... ).

Dan yg paling penting pada hujung bulan ...29 hb ... ( two nine ).. adalah BESDAY AKU... korang x berhajat bagi hadiah ke sempena besday aku yg ke29 buat kali ke ???? ... ha.. ha..

15 comments:

ruff said...

hahaha bro.. ada sikit salah laa.. pak bek meninggal 20 Okt 1986. hari tu jugak kalau tak silap si aju suka hati sebab dapat balik skolah awal. dia memula xtau hal pak bek meninggal. haha tanye la dia sendiri.. masa tu aku kecik lagi baru umo 6 taun. dok kat skolah mkn. blur je pehal balik awal.. jam dlm kul 9-10 pagi bpk aku dtg amik. dlm kete dia ckp pelan2 dgn aku. "pak bek dah xde" huh?? xde?? kecik lagi kan.. xpaham istilah tu.. sedih tu.. tu la atok yg paling best pd aku. dpt mercun..munge api.. dpt gasing.. dpt layang2.. dpt jln2.. dan xlupa jugak dapat isap paip dia.. paip popeye tu.. haa.. so jgn le kata aku ni bercampur dgn org xbetul sampai isap rokok. aku isap paip dulu dr rokok tau kalau korang nak tau. dia ofer " ko nak isap paip?" masa tu aku dgn apis (anak md dan) dok kat umah dia. mak pi skolah bpk pi skolah (2-2 cikgu) si apis pulak dok bachang lagi. aku dgn dia la membesar sama2.. kalau urut pak bek gerenti dpt upah. hehehe syok arr zaman aku kecik2 dulu. pastu kdg2 bpk aku ckp "jom kita pi masuk hutan gelam pi tgk kerbau pak bek" syok ooo... tapi nyamuk utan besar2 beb. besor lalat tu.. sekali kena gigit je dah buat ko berjaga2. boleh kering darah kalo kena isap 5-6 ekor. darakula kot. xpun nyamuk tu bunian yg bela. sihat2 nyamuk tu. skang nih nyamuk dah small2 size tapi yg small size tu la yg menyebabkan makcik kita acik leha meninggal dunia. tarikh yg sama dgn tarikh ari jadi aku. sedih ooo time tu.. baru nak gurau2 dgn dia nak mintak hadiah tapi dia pergi meninggalkan kita.. tu la satu2 nye mak sedara yang aku anggap dah mcm mak sendiri. apa ko mintak dia bg. ko mintak mak bpk korang pun belum tentu dpt. ~Di mana kan ku cari ganti... serupa dg mu..~ sedih ooo... tapi kehidupan mesti diteruskan.. chop!! tapi aku byk mak.. mak 'beli' pun ada.. kecik2 dulu bpk aku jual kat mak andak. pasal aku kuat nangis. mcm ahmad albab daa.. hehehe. so skang nih time kita pulak ikut jejak makcik2 dgn pakcik2 kita.. its time to be like them la kot.. bukan nak rampas kuasa tapi kena ikut apa yg dah dorang buat utk family kita.. buat bbq tahunan supaya kita sepupu2 ni rapat. xpayah tgk keluarga org lain.. keluarga sendiri boleh survive walaupun susah ye tak.. adik beradik dorang ada 11 org suma cukup mkn cukup pakai malah ramai yg berjaya dlm bidang masing2 dan naikkan martabat nama kuarga kita. go go chayok!! dlm kampung umah sapa yg ada tv dulu?? dlm kampung sapa yg ada kete dulu?? bukan nak nunjuk tapi siap tolong org lagi.. org kg nak beranak pak bek bwkkan.. org kg nak tgk tv dia bg naik umah.. mcm panggung da.. so.. kalau ada sesapa yg susah.. tolong2 la ye.. mungkin arini dorang susah.. tapi esok2 sapa tau tah kita ke yg susah.. sedih arr... sama2 la kita sedekahkan fatihah pada atok.. mak2 sedara dan pak2 sedara yg telah dulu meninggalkan kita bertemu tuhan yg maha esa.. mudah-mudahan dielakkan siksa kubur dan ditempatkan ditempat orang2 yg beriman.. dgn cara ini lah yg dpt kita bantu mereka yg telah kembali.. Al-Fatihah..

B..alang said...

Ko ni mmg patut jd journalist lah.. Panjang cite tp best jugak baca..
Pasal tarikh tu Pak Bek tu mungkin gue terkucil, yg wa ingat besday k.long 15hb , Pak bek meninggal dekat2 tu ... Lagipun masa tu gua tengah makan fish & chip ..jauh dari kg tu. Tapi mase summer sebelum tu gua ada balik ..adalah tolong jaga2 teman Pak bek same Buck, Kandar,zuri,halim & rais.. cucu mithali katakan..
By d way aku dengar Mak bek x sihat.. boleh update sikit..

Ceera said...

29???

blah laaaaaaaa..

motip entry ni nak bagitau besday abanglang la eh..

Casper a.k.a wifee en.atan said...

erkk tuo-tuo bangka leh blow candle ker??ekekekekekekeke

BigMouth said...

kadok,pnjg nyer esei ko!! Tp k.Ira, tabik spring ngan ko lah!!

BigMouth said...

Hi Casper, hehehe, insyaAllah boleh! Bile tiup candle tu, terasa muda balik u!!! hikhikhik

ruff said...

semekom.. ok ni hal mak bek.. dia ok bila ada org layan dia.. dengar kabo oteh biau kan dia.. lepas mandikan dia suruhnye org tua tu pakai baju sendiri.. apa la oteh ni.. pastu nyah lijah ada balik.. layankan org tua tu.. bagi dia mkn.. belikan buah.. kan ke nyah lijah tu mcm arwah acik.. tangan xtau dok diam. time tu ok je.. mkn nak.. minum pun nak.. mak bek terasa hati la kot.. oteh biaukan dia je.. sib baik ada busu.. bole gak layan2 kan mak bek. siap amek cuti lagi. aritu abah bising dgn oteh.. oteh nak pi blajau agama ke apa.. bole dia nak tinggalkan mak bek.. abah bebel arr mak ckp. mak jadi informer gua.. ish ish ish.. dia kata mana patut ko dulu kan.. mak ke belajau kau. something like dat la.. hehe.. susah nak cklp dgn og pandai ni.. pandai tapi xberakal. tapi lu ok bro.. berakal tapi kebajikan xlupe. wa jek lu tau.. hehe.. alahai makcik ku yg sorang ni.. sori la ckp mcm ni.. tapi kenyataan la.. skang ni xde info terbaru pasal gua keje. ni pun dah nak dekat kul 11mlm baru balik. erghh.. jadi sapa ada kelapangan balik le jengah2 mak bek. ni raye je nak mintak ampun. kakaka.. siap nak mintak duit raye lagi. kikiki.. bro.. lu ingat tak masa kecik2 jalan raye kat paya rumput. dapat duit syiling 1 ringgit sekeping yg besar tu.. tiap2 taun dlm pale otak mesti nak dptkan syiling singgit tu. ada skali tu kalau xsilap laa wa dpt 2 keping. dia terlupa dah bagi. terbagi 2 kali. ada untung.. bole cover tuk taun dpnnye.. hehe.. tok busu bg.. tp dah xde da skang nih.. tinggal nek busu je.. tu pun dah uzur ye tak.. dah lupa.. lupa terus tu.. tapi badan sihat. bole jalan2. hehe.. org dulu2 ni idup lama kan.. faktor pemakanan kot. dulu mana ada nugget.. mana ada burger.. mkn ulam2. pastu beramal xtinggal.. so peringatan kepada sesapa yg nak idup lama.. jgn buat jahat pastu semayang jgn tinggal.. lagi satu pemakanan mau jaga.. tido mau cukup. hehe.. mcm terer je bg info.. tapi ni la nenek2 datuk2 kita amalkan dr pengamatan gua laa.. esok mak2 dah bole bg anak2 mkn ulam2 ehh.. hari mkn ulam. mkn pucuk ubi ke. pucuk daun kentut ke.. kacang botol ke.. tenggek burung ke.. ulam raja ke.. sbb suma ni berkhasiat tuk bdn dan ada khasiat mengelak dr penuaan. k arr.. nanti sambung lagi.. chop!! sabtu ni open house kat mana ehh?? umah rais eh?? ke rumah baru lu bro?? majlis terbuka ke utk ahli2 sahaje?? sementara udang galah belum menetas lagi ni bole arr nak gi.. kalau dah netas xdapek den nak join arr.. lagi susah jaga baby udang dari jaga baby org. k laa tata.. assalamualaikum..

ruff said...

hehe kak ira pun kena mkn ulam.. try arr pucuk daun kentut tu.. pi cari.. tapi kat tesco ke kat giant ke xde kot.. hehehe bole jd muda belia..

viruspadu said...

ruff, buat blog la, pasti meletop

idea mencurah2 tu

B..alang said...

ko dengar tu dah peminat tegar dah.. amacam??? nak berblogging .. kisah tokey khemah ngan entrepreneur udang.. ko boleh pakai nick farah atan ..dah lame x pakai ni.. ha.. ha.. mesti org ingat ko perempuan..
kah.. kah kahh.. up singgit..

ruff said...

wa up lagi singgit!! kekeke.. nanti laa.. ni tgh ada projek DIY lagi nih.. sesaje buat projek elektronik skang nih.. nak buat udang galah lagi 20 hari baru netas.. lama lagi maa.. tapi barang2 dah prepare.. pump angin utk bubble dah ada.. air laut dah ada.. green water dah ada.. artemia dah ada.. tgu dia netas je.. ni pulak tgh fokus buat projek elektronik smbil tgu udang tu netas. ader2 je hal aku nk buat kn.. xke org tua aku naik pelik.. tu laa.. ni faktor nama la nih.. mak abah aku bagi nama aku maksudnye "Fadhil = Orang yg berbuat kebaikan, utama, mulia" + "Ariff = Corporal; aquainted, knowledgable" tak ke satu doa tu.. tiap2 ari dia sebut nama tu.. xke bila dah panggil ari2 betul2 jadi bijak aku ni.. hua hua hua.. :) kata2 tu satu doa tau.. dan nama yg korang bg kat anak2 korang tu pun satu doa. jadi bagi la nama kat anak korang tu nama yg elok2.. kalau bole panggil nama dorang dgn nama penuh.. elak la panggil nama singkat2 ni. boh nama yg pendek je mcm ali ke.. jenab ke lagi elok kalo mls nak panggil pjg2.. lebih2 lagi mak bapak dia sendiri yg panggil mcm tu.. doa mak bapak makbul tau.. mcm -> "anuar = cahaya" hehe.. ok apa mak itam bg nama tu.. terang masa depan.. kan dah terbukti.. huhu.. jadi setiap nama tu akan bagi sifat dan prilaku pada org yg empunya nama tu sendiri. kan ke doa tu.. kakak aku cite aritu.. dia ni cikgu skolah rendah tau.. dia kata anak murid dia ada nama siti umbrella.. aduhai.. dunia oh dunia.. teruk la mak bapak dia.. dan aku rasa ni bukan salah nurse yg tulis nama budak tu dlm surat beranak. mak bpk dia sendiri punye keje nih.. kalo dia besar jadi tokey payung xpe gak.. kalau asik kena pelangkung dgn payung xke naya budak tu.. tapi kan.. kalau mcm tu sebelum budak tu kawin nanti harap2 tok kadi yang mengerti tu tukar la nama dia tu dulu.. nabi s.a.w kita pun byk tukarkan nama2 sahabat dia pada nama2 yg lebih elok maksudnye. jd tu je la sembang aku ari ni.. dah mcm blog aku dah kan.. hehehe.. sori bro.. so..kalo ada masa cube la korang renung2kan maksud nama korang dgn sifat korang sendiri.. tgk ngam ke tak dengan perangai korang. wallahualam bissawab.. ari dah malam xbisa nak jwp.. hehe cam ustat la pulak.. k laa.. assalamualaikum..

ruff said...

ni ada satu laman web. pi jengah2 le tgk maksud nama korang
http://name.crazyartzone.com/

sepet a.k.a zack_u said...

29????
euwwww.....
huhuhu!!!!
abglang tua setahon andak je la eh..
mudo lagi..haha!!

B..alang said...

Fardil, hehehe, kene panggil name betul kan... lebuh afdal. Name K.Ira, Zahirah, maksud nyer... yg cantik lagi berseri...hehehe, patutlah kan.... larikkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!

viruspadu said...

zaimah = pemimpin = no 1

sila alert!