Thursday, January 29, 2009

...Up ..or .. DowN ...

Tahun 2009 ni dijangka akan mencabar ... terutama nya dr segi ekonomi dunia yg seterusnya mungkin mengugat ekonomi Malaysia . Ngeri gak beb... tp x yah lah sy cite .. nnt ada yg nightmare ... Just hope x terlampau teruk ...

Dulu masa still studying x rase apapun .. yelah gomen kasi scholarship .. parent pun kasi gak .. Tapi bila dah kerja terasalah jugak ... especially masa asian crisis 97/98 .. yg mana sy rasa negara belum fully recover lg ... skrg... US sub-prime induced financial crisis aka credit crunch lak ...

Kita banyak bergantung kepada hasil petroleum negara . Dilapurkan .. 40% income negara ( dlm bentuk cukai, royalti etc . ) adalah petroleum based .
Bila harga crude oil tinggi ..cashflow pun ok ( not to be confused ngan cost pressures .. higher pump prices ) boleh buat fiscal planning utk ekonomi negara ... and conversely bila harga crude jatuh cashflow pun jadi hancus .. projek akan tergendala ..
klu ada yg mengharapkan harga minyak turun lagi ... lupakan saje ..

Kos pengeluaran minyak mentah berbeza dr satu negara ke negara yg lain .. Dilapurkan kos Kuwait ( USD 33/barrel ) , Arab Saudi sekitar USD 49-54 /barrel ( telaga minyak didarat )... Bahrain USD 75 -84 / barrel , Oman USD 77-78/barrel ( telaga di laut ).. source : cnbc.com . Harga semasa USD 42/barrel ... Jual minyak pun boleh ... RUGI ... sape sangka kan ???
Sape kata ada minyak ...negara kaya ...????

Palm oil prices jugak dah jatuh merudum ... dilapurkan export jatuh 24% akhir2 ini ...
Sebab ??? sy rasa camni ... berkurangnya permintaan ( less demand .. )
a. penurunan permintaan dari negara luar ..
b. polisi ' buy local produce first '. Ada negara yg memberi keutamaan pd barangan tempatan mereka sebagai gantian minyak sawit .. eg.. soy oil , sunflower oil etc.
Ini bagi mengekalkan peluang pekerjaan rakyat tempatan mereka .. dan politik negara masing2 ... tp perdagangan antarabangsa akan menurun ... dan ekonomi dunia akan stagnant ..
c. Credit crunch ... dgn berkurangan jumlah wang yg boleh dipinjamkan .. maka setengah pengimport dr luar mendapati sukar utk mendapat LC ( dan yg sewaktu dgn nye.. ) utk secured delivery ... malah ada khabar dimana barangan terpaksa di hantar balik ke Malaysia kerana pembayaran x dapat di buat (executed ) .. padahal kapal telah sampai di pelabuhan negara pengimpot ...

Lain2 hasil negara jugak merudum harga nya .. Yg resigned & balik kg bila harga getah melambung dulu ... masihkah terus menoreh lagi ???? Sian lak kat depa ...

Sektor pembuatan jugak bermasaalah ... penurunan demand , credit crunch etc .. mungkin akan menyebabkan banyak kilang yg akan ditutup... dan bertambahnya penggangur ...
Syarikat induk di luarnegara terpaksa melakukan sesuatu bagi menyelamatkan organisasi mereka .
Kita mmg x suka sebegini & jln yg paling mudah ialah menyalahkan kerajaan ..
Tp ini realiti nya ... ekonomi dunia ...sucks ...

Klu dilihat balik pada data2 ... sepatutnya .. world economic down cycle dah start berlaku pada 2006 lagi .. tapi dunia dikaburi oleh perkembangan pesat ekonomi emerging market dan .. terutama nya China & India ... jd bila the bubble bust & down cycle finally tiba .. kejatuhan nya lebih mendadak dan severe ..
X faham ??? Cuba ... analogi di bawah ni ...
Bayangkan anda berada ditingkat satu menaiki tangga ( ekonomi tengah berkembangan ) dan sedang berlaku kebakaran ( tanda2 masaalah ekonomi ) di bangunan .. tapi anda yakin api akan dipadamkan .. bila sampai ke tingkat atas ( ekonomi memuncak ) api makin besar dan akhirnya anda terpaksa lompat ke bawah ...
Klu lompat dari tingkat satu ... mungkin terkehel & luka2 sikit .. tapi klu lompat dari tingkat lebih atas .. mungkin ada yg patah & luka2 yg lebih teruk ..

Tapi sebagai seorang yg optimis ... sy rasa negara kita insyaalah x teruk sgt ... most likely ada small growth or contraction.. b4 recovery at 2nd half of 2009... insyaallah ..

Sy jangka gomen will have to do sesuatu utk address the situation ...
Sebenarnya bukan ahli politik yg pandai dlm hal ni ... yg penting agensi2 kerajaan seperti EPU , MoF , Treasury etc . yg wat .. short , mid , long term ... planning tuk negara ...
If pengurusan / pengarahan baik & x der ' internal sabotage ' negara kita will be ok ..

Sy ada faith in the agencies ....proven dah .... kasi pressure sikit kat depa ... hahahahaha ..

Tugas gomen ( x kire sape yg dipertanggungjawabkan ) adalah utk meneliti option yg ada dan mempertimbangkan recommendation dr agenci2 yg berkenaan ..
Kalau dibuat dgn betul ... insyaallah .. negara kita akan ok ..

4 comments:

xxujiexx said...

Pandangan yang sangat bernas..lengkap ngan data dan fakta..

juelee said...

saya setuju ngan bang lang..dah la nak kawen hujung tahun neh..adesssss

Ceera said...

pening la baca entry nie.. hehehe

pak ngah rep said...

huh.. up.. down.. up.. down.. igtka en3 pasal exercise.. kita bape kali wat push up.. push down.. miahaha..