Monday, February 2, 2009

NiBirU ...PLaNeT X ....

Uols suka sci-fi ? Pernah tengok Star Wars .. Star TreK... dll ...
Sy ada satu cerite ... Fact or Fiction .... Uols kena decide sendiri...
N3 ni agak panjang skit ... so pi wat air ker ... pi bilik air ke dulu ...hihihi ...

Korang pernah tak dengar pasal Nibiru ..??? planet X ???
Ini ada beberapa teori ... pls note .. sy baca dlm internet ok ... maybe will be of interest to uols ..

a. Nibiru & planet X adalah objek yg sama ...
b. Nibiru adalah comet ...
c. Nibiru itu planet ( dwarf planet ??? ) yg mengorbit seperti komet ..
d. Nibiru itu ...'dark star'... atau ..' brown star'.. iaitu bintang yg gagal terbentuk kerana kekurangan mass & energy ... ie. matahari yg x jadi ...gitu ..
e. Planet X adalah antara planet2 yg mengorbit Nibiru . Mini solar sistem Nibiru tu lak adalah 'twin' kepada matahari .. dan planet X mempunyai penghuni ....

Matahari dikatakan satu abnormality ... kebanyakan bintang2 dlm lingkungan saiz matahari mempunyai kembar .. ie. berfungsi dlm sistem binari .. saling 'berputar ' mengorbit satu sama lain' ..

Khabarnya saintis telah lama mencari 'sesuatu' di kawasan yg melangkaui Pluto kerana kejanggalan orbit planet2 (luar) yg besar ... terutamanya Neptune & Uranus ... yakni seperti ada suatu daya graviti yg menarik planet2 tersebut ( black hole ??? dark star ??? ).. Malah Uranus berputar pada paksi yg menegak ( utara - selatan ) .. berbanding bumi ...sebagai contoh ... Neptune & Uranus juga 'wobbles' dan tidak mengikut orbit yg dijangkakan ...

Kedudukan Nibiru diwar war kan berada di Kuiper Cliff...ie. ruang angkasalepas antara Pluto , Kuiper Belts dan hujung solar sistem kita di Otts Cloud ...
Kuiper Cliff ini adalah suatu kawasan dimana seperti ada kawasan 'kosong' .. jurang atau gaung .. dimana seperti tiada objek ( yg dikesan ) ... berbanding dgn kawasan Kuiper Belt Objects ( KBO ) ..eg. Pluto, Sedna, Eris , asteroid etc ..
Ini mengujudkan spekulasi/teori adanya suatu objek besar ( dark/brown star atau mini solar system ) disitu ... Nibiru .... DAN ... ianya sedang bergerak kearah bumi kita .....

Kedudukan Nibiru sekarang dibelakang Matahari ( dari bumi ) menyebabkan ianya sukar dikesan .. namun sesekali ianya 'menjenguk' keluar dari silauan matahari . Gerhana adalah waktu yg dinanti2kan oleh ahli kaji bintang ( astronomi ) disamping menggunakankan satelit & lain2 'deep space' equipments . Nasa ada 2 probes .. Pioneer 10 & 11 di kawasan ini ... kenapa erks ??

Menurut kajian ahli kajipurba ... kewujudan Nibiru ni telah dilaporkan sejak zaman Sumeria .. malah rekod purba menceritakan tentang bumi kita .. yg dipanggil Tilamat .. yg mana bumi hanya ada satu daratan yg besar .. separuh yg lainnya adalah lautan ..
Ini sama dgn teori sains bumi yg mana dibayangkan suatu masa dulu hanya ada satu benua .. Pangean ..yg kemudian nya berpisah kesan dari pergerakan tectonic plate dan membentuk dunia seperti hari ini ...
Tamadun ni seperti mengetahui ujudnya planet2 Uranus , Neptune dan Pluto .. lama sebelum NASA menjumpainya... Pluto hanya dikesan pada sekitar 1930 ....

Dikatakan kesan dari pertembungan mini solar sistem ( Nibiru ) dgn bumi yg mana telah menghasilkan lautan , bulan & cebisan2 batu batan yg menjadi sebahagian dari asteroid belt ...
Ada juga yg mengaitkan kehadiran & putaran orbit Nibiru pada setiap 360 tahun dgn banjir besar ( Nabi Noh ) , kepupusan dinosaur dan kehilangan atmosfera di planet Marikh ...
dan juga kehadiran semula atau turun nya Nabi Isa ... tunggu je lah ... mungkin akan ujud ajaran2 yg berdasarkan spekulasi sebegini .....

Ahli kajipurba juga telah mentafsirkan peninggalan artifak2 purba Sumeria ... antara nya...
a. Makhluk asing ( aliens ) telah singgah kebumi dlm pengembaraan mereka mencari emas utk membaik pulih atmosfera mereka yg 'rosak '... Heran.. kenapa emas ..??? dan jugak kenapa wanita sgt suka kan emas ( batu berkilat jer ).... Mungkinkah wanita adalah .... alien ???? ... hahahahaha..
b. telah berhubung dgn 'penduduk awal bumi' dan menghasilkan manusia , ie. ' homo sapien sapien' ... datuk moyang kita lah tu ....... Ini diwar-warkan sebagai 'the missing link' pada teori Darwin ...
c. telah mengujudkan ' manusia gergasi' bagi tujuan jd buruh pelombongan emas .. dan membina bangunan .. eg. piramid di Mesir & di Amerika Selatan ( Mayan piramid ) ... dan Eldorado.. lombong emas yg mistik ...

Nibiru dilapurkan mempunyai orbit yg mengambil masa 3600 tahun .. ianya di jangka memasuki .. sehingga ke asteroid belt .. pada tahun 2012 . Orbit ( terhampir ) pada kali ini dijangka antara Mars & Jupiter ...

Betul ke ni ??? entah lah sy pun x tahu ..... Yg sy ingat masa belajar dulu mmg ada celestial bodies yg sebegini tapi ... ianya hanyalah komet ...eg. Haley comet dan yg sewaktu dgn nye ...

Salah satu artifak dr zaman Maya pula ditafsirkan sebagai meramalkan kehancuran bumi pada tahun ....jeng jeng jeng .. 2012.. fuh... scary oh .....
Ekceli.. kalendar Maya ditafsirkan bahawa akan berakhirnya ' putaran kehidupan ke 4 '.. dan kita akan memasuki alam ke 5 .. dimana tahap kesedaran manusia melangkaui teknologi ..
Ada yg kata ini maksudnya ... akhir zaman .. atau... kehadiran sesuatu yg mengajar kita... atau... permulaan semula tamadun sejagat etc ... hmmm .. lain org ..lain tafsiran ...

Interestingly .. tamadun2 lain dr zaman purba .. Aztec , Inca , Hindu , Zulu , Cherokee , Maori , Tibet dll juga meletakan.. 2012 ... sbg tarikh akhir ... akhir apa eks ????
Tamadun2 itu terletak pada kawasan & masa yg berbeza ....so ... macamana atau adakah ada sesuatu yg beritahu mereka tentang tarikh atau malapetaka ini... makin scary ...
Ada juga yg meletakkan tarikh 21 dec 2012 ... sebagai tarikh dimana Nibiru akan berada paling hampir dgn Bumi .. dan 23 dec 2012 ... tarikh sesuatu akan melanda bumi ......
Ini dikaitkan dgn ramalan Nostradamus sebagai Armageddon ... ie. kehancuran Bumi ..

Orbit Nibiru dilapurkan ' at an angle' dgn putaran paksi ..timur ke barat ( clock wise ) ... berbanding pusingan orbit planet2 dlm solar sistem ..
Sebagai perbandingan ... bumi berputar dari barat ke timur .. anti clockwise ..
Ini dijangka akan menyebabkan ujudnya 'bintang /planet' yg timbul dari barat . Dan jika saiz Nibiru besar atau hampir sama dgn matahari .. dan kerana jaraknya yg lebih dekat dgn bumi dari matahari ...maka akan tampaklah seolah-olah matahari yg timbul dari barat ...

Dlm Al-Quran pun ada menyebut tentang tanda2 hari kiamat ....terbitnya matahari dari barat .... huh... bertambah scary kan ....

Dan kesan graviti dari nya mungkin akan menyebabkan... gempa bumi ...banjir besar ...gunung berapi meletus....meteor showers ... asteroid menjunam ke bumi , perubahan paksi putaran bumi.. cuaca yg x stabil & extreme etc ... oh..oh... mcm tanda2 kiamat lg ni ...

Uols perasan tak banyak dokumentari pasal malapetaka , asteroids , gempa bumi , the universe kat channel Discovery , National Geographics & History ... coincidental ??? atau slowly preparing us for this ...??? Macam X-files jer .... the truth is out there ...

Ni hah ... salah satu ' lapuran' yg saya ambil kat internet ... saya edit the first sentence bagi tujuan kesinambungan ... yg lain copy & paste ...
''Presented are what many people call Nibiru and Planet X . They are very real and my evidence is pure fact. What many people do not realise, is that Nibiru is infact a dark star, about half the size of our Sun. It has a number of large planets and moons orbiting around it, one of which is Planet X. It's kind of like a mini solar system. These objects are heading towards us, as they have done in the distant past. These objects will become visible to every human on Earth within the next couple of years. Some time around 2012/13, these objects will be closer to us than our own Sun, and will dominate the daytime and nighttime sky. Another fact many people do not know about, is that Planet X is an inhabited planet. The US government knows this, and are infact in contact with them because this is not just a catastrophic event for us, it is for them as well. Many people can be saved, but actions need to be taken NOW. If we leave it to the last minute, it will be to late. Within the next few years, nobody will be able to hide the fact these objects are heading towards us, because they will be seen by everyone and will grow larger as they approach us. Global panic is unavoidable and this event is unavoidable.''

BETUL KE TAK ??? I DON'T KNOW ... CUBALAH JENGAH2 KAT INTERNET NUN ... BANYAK BETUL LINKS .. just type .. nibiru... dan seach .... BERIBU RIBU ADA...

Baca je lah ... for knowledge ... Jgn panik lak ok ... Sekarang ni ianya sekadar spekulasi .... Banyak jugak yg mempunyai penilaian yg berbeza ok....

DAN .. baca juga penafian dari David Morrison dari Nasa . Internet ni kan banyak spekulasi & konspirasi teori ...

Kalau benar pun... kita tawakal saja lah ... qada & qadar ... masih belum ada caranya utk kita terbang ke planet lain yg selamat ... lagi pun planet mana yg nak kita pergi ???

Yang penting ....

BEKERJALAHLAH SEPERTI KAMU AKAN HIDUP SERIBU TAHUN LAGI ...

BERIBADATLAH SEPERTI KAMU AKAN MATI PADA ESOK HARI ....

Solar sistem kita ni adalah sangat kecil dlm gagasan Galaxi Milky Way. Galaxi ni lak hanya satu galaxi kecil dari entah berapa ribu atau juta atau billion galaxi ...

Itulah salah satu tanda kebesaran Allah SWT .....

7 comments:

mYpRecious said...

wahhh hebat la b.alang neh.. kagum sy bace ape yg b.alang tulis neh.. tp seram sejuk pun ade gak.. cume Allah je yg tahu ape sebenarnye yg akan terjadi..

Ceera said...

atam nak kagum gak la.. huhu...

vagg. said...

mmg gilo panjang.. saya xabis baca pon lg bang lang. hahaha. karang kena amik mood balik

Qaseh Qasturi said...

terima kasih...kalau x ..x tau ape2 pon saya ni..terima kasih jugak sebab mengingatkan saya ....

B..alang said...

scary jugak kan ... tp lum pasti lg ..
so.. sape yg lum kawen tu kawenlah cepat2.. hihi... dan yg belum taubat tu ... taubatlah .. dgn hati yg ikhlas ...

raezar said...

kagum! Kagum! Abg aku da jd astronomer..

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

tertarik dgn entry nih... :)